ŠRI LANKA

Posljednja divlja egzotika, otok cimeta, čaja i mjesečevog kamena

Šri Lanka ili Sveti otok je država koja se nalazi na indijskoj tektonskoj ploči, unutar indo-australijske ploče. Od indijskog potkontinenta odvaja ju zaljev Manar i moreuz Palk. Sjeverozapadno od Šri Lanke nalazi se Indija a jugozapadno arhipelag Maldivi. Kako legenda kaže, otok je prevlakom bio povezan s Indijom koji je bilo moguće prepješačiti do 1480. godine kada je kanal produbljen u naletu ciklona.

Mnogo je imena kojim je ovo živopisno čudo opisivano tijekom povijesti a Serendib, Cejlon, Suza Indije, Nevjerojatni Otok, Otok Dharme, Biser Orijenta, samo su neka od njih. Svoju neovisnost je stekla 1948. godine pod tadašnjim imenom Cejlon.

Otok obiluje tropskim šumama i raznovrsnim krajolikom bogate flore i faune, uz ravne i blago valovite ravnice, s planinama u sredini južnog dijela, prelijepe tropske plaže, 103 rijeke na kojima 51 vodopad, jezera, beskrajne plaže s bijelim pijeskom, džungle, rezervate biosfere, botaničke vrtove, kristalno čist ocean čija temperatura rijetko kada pada ispod 27 stupnjeva Celzija. Najviša točka zemlje je Pidurtalagala, visine 2.524 metra.

Šri Lanka posjeduje šest arheoloških nalazišta svjetske baštine priznate od UNESCO-a. Svako od njih predstavlja zasebnu dragocjenost iz različitih perioda povijesti. Među njih spada i Lavlja stijena odnosno Sigiriya koje predstavlja Osmo svjetsko čudo. Stijena je visoka oko 200 metara, a na samom vrhu se prije 15 stoljeća nalazio prelijep kraljevski dvorac. S ovog vrha se pruža božanstven pogled.

Po društvenom uređenju, Šri Lanka je unitarna republika s predsjedničkim sustavom a naseljava je oko 21 milijun stanovnika što je čini jednom od najgušće naseljenih zemalja Azije. 73,8% od ukupnog broja stanovnika čine Šrilanci a ostatak manje etničke grupe od kojih su najbrojniji indijski i šrilankanski Tamili. Maternji jezik je sinhalski i govori ga 74% stanovništva, sljedeći je tamilski s 18% i oko 8% čine ostali jezici.

Šri Lanka je multietničko, multikonfesionalno i multikulturno društvo, odraz mješavine lokalnog stanovništva s uzastopnim priljevom imigranata. Kulturno bogatstvo Šri Lanke može se pripisati prisustvu različitih zajednica na otoku. Domoroci- Vede, najstariji narod na planeti, još uvijek žive duboko u oblastima džungle i vjeruje se da su tu već šesnaest tisuća godina, još od kasnog kamenog doba i još uvijek žive po zakonima iz drevnih vremena. Bave se lovom i sakupljanjem plodova. Vede su, nažalost, u izumiranju i preostalo ih je svega oko dvije tisuće.

Bez obzira na različitost u religiji i društvu, narod Šri Lanke ima topao i prijateljski karakter koji se može vidjeti na nasmijanim i vedrim licima, predusretljivosti i ljubaznosti. Šrilanci su iznimno gostoljubivi i poznati po tome da pozivaju ljude u svoje domove koliko god skromno živjeli. Veoma su tradicionalni, za njih obitelj predstavlja svetinju i imaju najnižu stopu razvoda na kontinentu.

To je vrijedan i radan narod koji svaki pedalj zemlje iskoristi kako bi nešto proizveo.

Šri Lanka se smatra kolijevkom budizma koji je glavna religija u zemlji i smatra se najvišim etničkim i filozofskim oličenjem Sinhalske kulture i civilizacije. Ostale prisutne religije su hinduizam, kršćanstvo i islam. Posebna atrakcija je iznošenje svetog Budinog zuba iz hrama Dalada Maligava u Kandyju. Na svečanosti koja traje nekoliko dana, mogu se vidjeti stotine slonova iz hramova, nacionalni igrači, predvodnici i nositelji znamenja što predstavlja dio sveobuhvatnog kolorita i uzavrele atmosfere.

Uslijed miješanja različitih kultura, kuhinja Šri Lanke i način pripremanja hrane veoma su raznovrsni i nude preko 1.000 različitih specijaliteta. Tako je moguće probati rižu i kari spremljene u glinenim posudama u seoskoj kući, grilane morske plodove na plaži, uživanje u meniju od pet jela pod zvijezdama a sve predstavlja egzotičnu mješavinu okusa i aroma. Bogat je izbor malih restorana koji služe omiljenu hranu za ponijeti kao što je pita a mesom ili riblje kuglice, rolnice s jajima, rezanci od riže, riža s bananama, tradicionalnu kotu roti i birjani.

Ljepotu ovog bajkovitog otoka čine i prelijepe rajske plaže među kojima i Hikkaduwa, karakteristična po sjajnom pijesku i nezaboravnim zalascima sunca, kao s razglednica. Boemska Hikkaduwa plaža i njen bogat noćni život predstavljaju popularnu turističku atrakciju i vrlo poznatu međunarodnu destinacija za surfanje. Plaža se nalazi iza koraljnog grebena, te je idealna za snorkeling gdje obitelji uživaju u promatranju velikog broja tropskih riba i kornjača. U blizini se nalazi Hikkaduwa svetište koralja koja posjeduje sedamdeset vrsta šarenih koralja, kao i Hikkaduwa Nacionalni park. Zanimljiv način za otkrivanje bogatstva podvodnog svijeta je vožnja čamcem sa staklenim dnom. Ova rajska plaža ima najbogatije sadržaje s bezbroj restorana i kafića na samoj obali gdje se može uživati u ukusnoj hrani, prijatnoj muzici, šetnji, skateboardingu, a tko bude imao sreće prisustvovat će polijeganju kornjača!

Pored uzgoja riže i kaučuka, Šri Lanka je poznata kao najveći svjetski izvoznik čaja koji su donijeli 1867. godine Britanci. Ovdje se čaj proizvodi tijekom cijele godine, na području od gotovo dvjesto tisuća hektara. Čaj sa Šri Lanke, poznat kao Cejlonski čaj, rangiran je među najboljima na svijetu zahvaljujući jedinstvenim značajkama nastalim zbog raznolikosti klimatskih uvjeta. Karakterističan je po nesvakidašnjoj aromi koja predstavlja kombinaciju oporog i svježeg okusa, s mirisom limuna. Postoje tri vrste čaja: crni, zeleni i bijeli koji je najskuplji.  Šri Lanka je značajan proizvođač čaja, kave, dragulja, gume, kokosa a posebnu vrijednost ima čuveni cejlonski cimet, najbolji na svijetu (pokrivaju 90% ukupnog svjetskog izvoza).

Turistička zajednica Šri Lanke može se pohvaliti da je jedina zemlja na svijetu u kojoj je moguće u jednom danu vidjeti dupine, najveće kopnene životinje- slonove i plave kitove, kao najveće morske sisare. Južni vrh je iznenađujuće blizu dubokim vodama kontinentalnog grebena, gdje ti divovi plivaju. Nigdje drugdje na svijetu se ova nevjerojatna stvorenja ne približavaju tako blizu niti se tako dobro vide. Tko ima dovoljno sreće, može vidjeti desetine kitova kako se hrane, pa čak i majke uz svoje mladunce. Za razliku od drugih, plavi kitovi sa Šri Lanke ne migriraju već su tu tijekom cijele godine!

Svetišta kornjača pružaju zaštitu ovih divnih stvorenja i tamo se može saznati više o životu kornjača, naporima očuvanja i opasnostima s kojima se suočavaju kako bi opstale. Djeca mogu pomaziti mladunče kornjače i vratiti ga natrag u ocean uz svijest o spašavaju vrste koja je u izumiranju.

Arheološka čuda Šri Lanke, rudnik mjesečevog kamena, hramovi i drevna carstava fasciniraju sve veći broj turista kojima se želja probuditi na ovom idiličnom otoku, nalazi na samom vrhu liste. Svako ovdje pronalazi mnogo užitaka, obitelji u prirodi, slobodi i upoznavanju nove kulture, surferi ga slave a mladenci koračaju prvim zajedničkim koracima po žutom pijesku i promatraju spektakularne zalaske sunca. Vožnja vlakovima i tuk- tukom kroz ovu prelijepu zemlju dat će poseban doživljaj ovom nezaboravnom putovanju koje toplo preporučujemo.

MALDIVI

 

Kada pomislite na Maldive prvo pomislite na duboko plavo more, tirkizne grebene, bijele pješčane plaže i palme. Maldivi su i mjesto puno karaktera, gdje su stanovnici Maldiva zavirili u bit života, promatrajući mir na horizontu. Iako predstavljaju savršeno mjesto za sjedenje ili ležanje na plaži uz gledanje zalaska sunca s koktelom u ruci, također je i zemljopisno čudo, s obzirom na to da postoje na tisuće riba oko živih koralja na samo nekoliko metara od mjesta gdje sjedite.

Vrijeme na Maldivima je uglavnom toplo i vlažno. Sunce sja tijekom cijele godine. Prosječna temperatura je oko 25 – 32 stupnja Celzija.

Maldivi “leže” u dva reda atola u Indijskom oceanu, tek preko ekvatora. Zemlja se sastoji od 1.190 koraljnih otoka formiranih oko 26 prirodnih prstena poput atola, koji se prostiru na preko 90.000 kvadratnih kilometara. Ove strukture atola se formiraju na oštrom grebenu koji se diže iz oceana. Svaki atol na Maldivima je napravljen od koraljnog grebena koji čini lagunu. Niski otoci zauzimaju svoja mjesta među ovim Johnsonovim prstenjem; svaki otok ima svoj greben koji okružuje otočnu lagunu. Greben otoka, koji predstavlja stanište velikog broja podvodnih bića i živih koralja, štiti od vjetra i valova otvorenog oceana. Devedeset devet posto površine Maldiva čini more. Stanovnici su široko rasuti diljem atola, s oko 200 naseljenih otoka. Oko 90 otoka su razvijeni kao turističkog mjesta, a ostali su nenaseljeni ili se koriste za poljoprivredu i druge namjene.

Određene oblasti mora su odabrane kao zaštićena područja, počevši od 1995. Ugrožene morske vrste poput kitopsina, kornjača, dupini kao i koralji, zaštićeni su zakonom.

Maldivski otoci bogati su mnogim turističkim atrakcijama. Neke od glavnih atrakcija koje oduzimaju dah su Narodni muzej Maldiva, Galerija Esjehi, Fish Market, Kurumba Selo, Seenu Atoll…

Maldivska kuhinja sastoji se uglavnom od jela s morskim plodovima i priloga kao što su riža, slatki krumpir i ljuti kari. Osjeća se veliki utjecaj Indije na maldivsku kuhinju. Pored maldivskih specijaliteta možete uživati i u internacionalnoj kuhinji koja se odomaćila kod lokalnog stanovništva.