ZAMBIJA + ZIMBABVE + NAMIBIJA + JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

22 dana – avio / Siguran polazak!

05.11. – 24.11.2019.
17.04. – 08.05.2020.


Viktorijini vodopadi, moćna rijeka Zambezi, neobuzdana i sirova divljina i sve to u jednoj prijateljskoj zemlji. Dobro došli u Zambiju! Svojim prirodnim ljepotama, svijetom divljine, velikim vodenim i kopnenim prostranstvima, Zambija nudi nezaboravnu avanturu i osjećaj „prave Afrike“. Dobrodošlicu će Vam poželjeti ljudi koji žive u miru i harmoniji u vrelom srcu Afrike. Brojne aktivnosti na rijekama i jezerima će Vam podići adrenalin. Sedamnaest nevjerojatnih vodopada među kojima je i čudo prirode – Viktorijini vodopadi, ostavit će Vas bez daha. Gdje god se uputili, pratit će Vas magični zalasci vrelog afričkog sunca.

Čuda prirode, prijateljski raspoloženi domaćini i fascinantno kulturno nasljeđe čine Zimbabve jednom od najupečatljivijih zemalja Afrike. Viktorijini vodopadi koji stoje na granici sa Zambijom su zvanično najveći vodopadi na svijetu a zvuk vode koja se strovaljuje u ponor je nezaboravno iskustvo.

Namibija je zemlja nevjerojatnih geoloških predjela, spektakularnih pejzaža, bogatog životinjskog svijeta i još mnogo neistraženih oblasti u jednoj od nesumnjivo, najegzotičnijih destinacija Južne Afrike. Naša avantura se fokusira na raznolikost ove impresivne zemlje koja je skoro nepromijenjena tisućama godina. Upečatljiva imena poput obale Skeleton (kostur), pustinje Namib, pustinje Kalahari, opisuju ove neobične predjele koji se uglavnom sastoje od pješčanih prostranstava, slanih ravnica, nepristupačne obale i stjenovitih ispupčenja. Potreban Vam je pogled iz drugačije perspektive kako biste zaista mogli cijeniti ove pejzaže tijekom svog odmora u Namibiji.

Smještena na krajnjem jugu afričkog kontinenta, ova ogromna zemlja je po mnogo čemu jedinstvena. Njenu 3000 kilometara dugu obalu zapljuskuju dva oceana – Atlantski  i Indijski. Ima tri glavna grada – Pretoriju, Cape Town i Bloemfontein, a prirodna bogatstva i prostranstva su nesaglediva. Južnoafrička Republika će Vas oduševiti svojim prirodnim ljepotama. Gdje god da krenete sačekat će Vas nevjerojatna raznolikost. Kulture Afrike, Europe i Azije ovdje se prožimaju kao nigdje na svijetu a rezultat toga je bogatstvo jezika, kuhinje i tradicije. Cape Town je drugi po veličini grad u Južnoafričkoj Republici i mnogi ga smatraju jednim od najljepših na svijetu. Planine koje ga okružuju gledaju na luku, bijele pješčane plaže i otok Robben. Njegova strateška pozicija na samom jugu Afrike čini ga, od 15. stoljeća, mjestom koje su posjećivali mnogi stranci. 


Plan i program putovanja:

1.dan: Beograd

Sastanak grupe u zračnoj luci Nikola Tesla u dogovoreno vrijeme (ako Vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka iz drugih zračnih luka: Zagreb, Budimpešta…). Let do Lusake s usputnim presjedanjem i noćenjem u Istanbulu.

2.dan: Istanbul – Lusaka

Napuštamo sobe i slobodno vrijeme do transfera do zračne luke. Direktan let iz Istanbula za Lusaku.

3.dan: Lusaka

Dolazak u Lusaku. Transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Lusaka je prijestolnica Zambije, koju odlikuju živahni afrički marketi i prašnjave ulice. Upravo u Lusaki možete doživjeti pravi afrički način života i jedinstvenu afričku energiju. Noćenje.

4.dan: Lusaka

Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak Lusake s okolicom. Panoramskom vožnjom kroz Lusaku, otkrivamo kako izgleda svakodnevni urbani zambijski način života. Našu turu počinjemo kod nekadašnje rezidencije prvog Predsjednika republikanca koja danas predstavlja nacionalni spomenik. Nastavljamo dalje ka Nacionalnom muzeju gdje ćemo imati prilike upoznati se s povijesti i kulturom ove nacije. Odlazimo do Kabwata, tradicionalnog sela gdje ćemo upoznati tradicionalnu zambijsku umjetnost i zanate. Ovdje dolaze zanatlije iz cijele Zambije kako bi predstavili svoje vještine. Kupujemo suvenire i družimo se sa zanatlijama koji prave skulpture, bubnjeve, maske i mnogo toga. Naša sljedeća stanica je rezervat slonova, gdje se čuvaju spašeni slonovi prije nego što budu pušteni u divljinu u Kafue nacionalni park. Nakon ručka odlazimo do parka gdje ćemo vidjeti nosoroge. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5.dan: Lusaka – Livingston

Napuštamo smještaj i pakiramo stvari. Transfer do autobusne stanice. Vožnja do Livingstona. Dolazak u Livingston, koji je dobio ime po škotskom istraživaču doktoru Davidu Livingstonu. Slobodno vrijeme. Kultura i povijest ovog grada su intrigantne a tome svjedoče umjetničke i zanatske radionice, muzeji, kolonijalna arhitektura, lokalna hrana, tradicionalni seoski i afrički način života.  Noćenje.

6.dan: Livingston

Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak do Viktorijinih vodopada. Viktorijini vodopadi su Svjetsko čudo – veličanstveni i neopisivi. Krećemo u avanturu i otkrivamo spektakularne Viktorijine vodopade. Vidjet ćemo izvanredan Viktorijin most i Đavolji bazen, naučit ćemo kako se formira vodopad i kako bi se to moglo promijeniti u budućnosti, kao i o vegetaciji koja se nalazi oko vodopada. Pravimo nezaboravne fotografije i uživamo u nevjerojatnoj prirodi koja nas okružuje. Povratak u Livingston. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7.dan: Livingston

Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet do Hwange nacionalnog parka. Hwange nacionalni park je najveći park u Zimbabveu i prostire se na 14.650 kvadratnih metara. U parku se nalazi mnoštvo divljih životinja, preko 100 vrsta sisavaca i oko 400 vrsta ptica. Slonovi koji se nalaze u Hwange-u su svjetski poznati i ovdje je upravo zabilježena jedna od najvećih populacija slonova. Krećemo u ranim jutarnjim satima, dolazimo do oboda nacionalnog parka i nastavljamo našu avanturu u 4×4 džipovima. Obilazimo park i pravimo fotografije divljih životinja u njihovom prirodnom staništu. Nezaboravno iskustvo. Pravimo pauzu za ručak u nacionalnom parku okruženi fascinantnom prirodom. Nakon ručka obilazimo park. U dogovoreno vrijeme transfer do Livingstona. Slobodno vrijeme. Noćenje.

8.dan: Katima Mulilo

Pakiramo stvari i napuštamo smještaj. Transfer do autobusne stanice i vožnja prema glavnom gradu Zambezi regiona u Namibiji, Katima Mulilo. Smještamo se u hotel i nakon toga slobodno vrijeme. Katima Mulilo je grad koji se nalazi u Caprivi prevlaci i taj dio Namibije je njemački političar Leo von Caprivi dobio kao zamjenu za Zanzibar koji je ustupio Britancima. Njegova je ideja bila, preko rijeke Zambezi dobiti pristup Indijskom oceanu i njemačkim teritorijima u istočnoj Africi, ali je zaboravio da mu na tom putu stoje Viktorijini vodopadi! Noćenje.


9.dan: Windhoek

Pakiramo stvari i krećemo prema zračnoj luci. Dolazak u glavni grad Namibije, Windhoek, u ranim poslijepodnevnim satima. Smještamo se u hotel i krećemo u fakultativni obilazak grada gdje ćemo se upoznati s poviješću i kulturno-povijesnim spomenicima i zaostavštinom njemačke kolonijalne vlasti, zatim dio grada Katutura, gdje ćemo se upoznati s Južnoafričkom vladavinom. Nakon gradske ture, odlazimo na večeru u čuveni restoran Joe’s Beerhouse, gdje ćemo uživati u ambijentu i lokalnoj hrani. Noćenje.

10. i 11.dan: Sossusvlei

Slobodno vrijeme ili dvodnevni fakultativni izlet u Sossusvlei. Sossusvlei u prijevodu znači “put bez povratka” i najpoznatija je atrakcija Namibije. Smještena u južnim dijelovima Namib pustinje, krije najljepše prirodne ljepote Namibije: Deadvlei – je glinena kotlina s tamnim, mrtvim stablima Akacije, koja su stara oko 900 godina. Kotlina je nastala kada je bilo obilja vode i kada su drveća mogla rasti, ali kako se klima promijenila, pješčane dine su okružile kotlinu i blokirale rijeku koja nije mogla stići do tog područja; Big Daddy je najviša dina na svijetu s čijeg vrha se pruzža pogled na ljepote Namib pustinje koji će Vas očarati i fascinirati; Dina 45 – najslikanija dina na svijetu, ime je dobila po tome jer se nalazi na 45.-om kilometru od ulazne kapije Sesriem. Sa svojom visinom od 170 metara, sastavljena je od 5 milijuna godina starog pijeska iz pustinje Kalahari koji je vjetar donio ovdje. Prvog dana oko 10h krećemo iz smještaja u Windhoeku i put nas vodi preko Naukluft planina do Namib pustinje gdje se smještamo u lodge i uživamo u zalasku sunca u pustinji. Poslije večere, rani odlazak na spavanje jer sljedećeg dana krećemo u ranim jutarnjim satima prema Sossusvlei gdje ćemo se prvo popeti na Dinu 45, kao neku vrstu treninga pred Big Daddy dinu, i prošetati Deadvlei. Prije nego krenemo nazad za Windhoek, upoznat ćemo se s ljepotama Sesriem kanjona a dolazimo u večernjim satima u glavni grad Namibije. Noćenje.

12.dan: Swakopmund

Pakiranje stvari i napuštanje smještaja. Transfer prema Swakopmundu, gradu na Atlantskom oceanu u zapadnoj Namibiji koji je najbolji primjer njemačke kolonijalne arhitekture. Osnovan je krajem 19. stoljeća kao glavna luka njemačke jugozapadne Afrike, gdje i danas jedan dio stanovništva čine Nijemci. Njegovu kolonijalnu zaostavštinu čine svjetionik i mol, Swakopmund muzej koji sadrži dokumentiranu povijest Namibije i nekadašnja željeznička stanica koja je danas hotel, također iz tog kolonijalnog perioda. Smještanje u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje.

13.dan: Sandwich Harbour

Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet – Sandwich Harbour. Prvi dio dana je rezerviran za krstarenje brodom kako bi uživali u Atlantskom oceanu i kako bi vidjeli foke, dupine i ako imamo sreće i kitove. Poslije ručka, odlazimo upoznati jedino mjesto na svijetu gdje se dine susreću s morem, Sandwich Harbour. Glavna atrakcija je nevjerojatan kontrast mora i dina, kao i kolonija ptica, prije svega flamingosa, pelikana, kormorana… Noćenje.


14.dan: Swakopmund

Slobodno vrijeme u Swakopmundu ili Vam možemo predložiti neke od aktivnosti u Namib pustinji – vožnja quada, jahanje deva kroz pustinju, vožnju bicikla u pustinji, let balonom ili avionom iznad pustinje, snowboarding… Noćenje.

15.dan: Cape Town

Pakiramo stvari i napuštamo smještaj. Transfer do zračne luke u Walvis bayu gdje čekamo let za Cape Town. Dolazak u Cape Town. Transfer do smještaja. Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. Noćenje.

16.dan: Cape Town

Slobodno vrijeme ili pješačka tura – obilazak grada. Lutat ćemo ulicama gdje se nalaze intenzivno šarene kuće koje krase dio grada Bo Kaap, obilazit ćemo znamenitosti iz kolonijalnog doba i popet ćemo se na vrh Stone planine odakle se pruža prelijepa panorama. Odlazimo do najpoznatijeg parka u Cape Townu, koji potiče još iz kolonijalnog doba. Nastavljamo dalje ka dvorcu Dobre nade. Šetat ćemo pored glavnog gradskog trga gdje ćemo vidjeti Povijesni muzej, zgradu Parlamenta i Stablo robova – mjesto gdje su se nekada prodavali robovi. Slobodno vrijeme. Noćenje.

17.dan: Cape Town – Rt dobre nade i Boulders plaža

Slobodno vrijeme ili Vam možemo ponuditi fakultativni obilazak Cape poluotoka. Odlazimo do Cape Pointa, rezervata prirode u okviru nacionalnog parka Stone planine. Lutamo i uživamo u  očaravajućoj flori i fauni. Na Rtu dobre nade se šetamo pored fascinantnih stijena i divimo moćnim valovima Atlantskog oceana koji zapljuskuju jugozapad Afrike. Odlazimo do najpoznatije plaže u Cape Townu, Boulders plaže. Na Boulders plaži se nalazi kolonija afričkih pingvina, imat ćemo prilike susresti se s ovim fascinantnim životinjama. U dogovoreno vrijeme, povratak u Cape Town. Slobodno vrijeme. Noćenje.


18.dan: Cape Town – Robben otok

Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak do Robben otoka. Vraćamo se u tešku prošlost Južne Afrike i obilazimo Cape Town i Robben otok gdje je Nelson Mandela proveo 18 godina zatvora. Posjetit ćemo District 6 muzej gdje ćemo naučiti problematičnu povijest apartheida u Južnoj Africi i vidjet ćemo kako taj sustav još uvijek utječe na suvremeni život u mnogim gradovima. Nakon toga, odlazimo do Robben otoka gdje ćemo obići nekadašnji zatvor za političke zatvorenike. Vidjet ćemo Mandelinu zatvorsku ćeliju koja je otprilike 0,6 kvadratnih metara. U dogovoreno vrijeme, povratak u Cape Town. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet ronjenje sa psinama. Samo za najhrabrije! Da li se možete suočiti licem u lice sa psinama? Odlazimo do obale Gansabai gdje će nam morski biolog držati predavanje o velikim bijelim psinama. Gledat ćemo kako psine plivaju oko čamca i nakon toga ući u veliki kavez te zaplivati s njima. Jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Povratak u Cape Town. Slobodno vrijeme. Noćenje.

19.dan: Cape Town – Kirstenbosch botanički vrt i Groot Constantia vinarija

Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak u Botanički vrt Kirstenbosch i najstariju vinariju Groot Constantia. Kirstenbosch botanički vrt udaljen je svega 13 kilometara od centra grada, nalazi se na obroncima Stone planine i svjetski je poznat po ljepoti i raznolikosti flore rta. Botanički vrt pokriva 528 hektara i u njemu se uzgajaju samo autohtone južnoafričke biljke. Izlet nastavljamo dalje odlaskom u najstariju vinariju Groot gdje ćemo se upoznati s tradicijom proizvodnje čuvenog južnoafričkog vina i naravno uživati u njegovoj degustaciji. Noćenje.

 20.dan: Cape Town – Stone planina i Camps zaljev

Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet – odlazak na Stone planinu. Stone planina je simbol Cape Towna i dominira njegovim pejzažom. Žičara nas vodi na ravan vrh planine, 1.086 metara nadmorske visine, odakle se pruža nevjerojatan pogled na čitav poluotok. Nakon uživanja na samom vrhu, vraćamo se žičarom u podnožje i odlazimo do Camps Bay plaže gdje uživamo u nekom od najboljih restorana uz  nevjerojatan zalazak sunca. Noćenje.

21.dan : Cape Town – Beograd

Pakiramo stvari i napuštamo hotel. Slobodno vrijeme do polaska u zračnu luku. Let za Beograd s usputnim presjedanjem.

22.dan : Beograd

Dolazak u Beograd na mjesto polaska i s osmijehom na licu planiramo novu Manga Trip avanturu.


SMJEŠTAJ :

Lusaka: Hilton Garden Inn Lusaka Society Business Park hotel 4* ili sl. – smještaj se nalazi u blizini centra grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, svaka s vlastitom kupaonicom. Gostima smještaja dostupan je besplatan WiFi internet. Soba sadrži klima uređaj, sef i frižider.

Livingston: New Fairmount hotel 3* ili sl. – smještaj se nalazi u blizini centra grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu. U sobi se nalazi klima uređaj, televizor i sef. U smještaju je dostupan besplatan WiFi internet. 

Katima: Protea hotel by Marriott 3* ili sl. – smještaj se nalazi pored rijeke Zambezi. Sobe su dvokrevetne i svaka soba ima vlastitu kupaonicu. U sobama se nalazi sef, klima uređaj. WiFi internet se dodatno naplaćuje.

Windhoek: Hilton Windhoek hotel 5* ili sl. – smještaj se nalazi u blizini centra. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu. U sobi se nalaze klima uređaj i sef. Gostima je dostupan besplatan WiFi internet.

Swakopmund: Desert Sands Boutique hotel 3* –  nalazi se u blizini centra grada. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. U sobama se nalaze TV i klima uređaj. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu. Gostima je dostupan besplatan WiFi internet. U okviru smještaja nalazi se restoran.

Cape Town: Cape Town Lodge hotel 4* –  nalazi se u blizini centra grada. Sobe su dvokrevetne. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu.  U sobi se nalazi sef i klima uređaj. WiFi internet se dodatno naplaćuje.


MANGA PROMOCIJA

(Avio prijevoz  s pristojbama + smještaj + transferi + vodič) 


22.500kn 21.750kn

05.11.- 24.11.2019.
17.04. – 08.05.2020.

Za prijave i uplate predujma do 24.08. od min. 3.750kn cijena je 21.375kn

UVJETI I PRAVILA MANGA PROMOCIJE
 


Zbog specifičnih uvjeta organizacije putovanja i komfora grupe,
broj putnika po terminu je ograničen

Kako biste osigurali Vaše mjesto u željenom terminu po promo uvjetima potrebno je:

– uplatiti predujam od min. 750kn za avio aranžmane i za daleka putovanja i time potvrditi prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mjesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu prije njene kupovine (nakon formiranja grupe), o čemu ćemo Vas pravovremeno obavijestiti;

– potpisati Ugovor o putovanju (možete ga potpisati i poslati putem e-maila), u roku od 48 sati;

– poslati fotografiju ili sken prve stranice putovnice putem e-maila ili osobno u našim prostorijama u roku od 48 sati.

(Napominjemo kako su neki termini skoro popunjeni te da zbog komfora naših putnika i organizacije na destinaciji, nismo u mogućnosti proširivati grupe)


Sve informacije o promociji možete dobiti u našoj poslovnici u Zagrebu:

Zagreb, KNEZA MISLAVA 3tel: +385 1 5807 190


Pozivamo Vas, priključite se Manga Trip avanturama i osvajanju svijeta!


Aranžman obuhvaća :

-Avio prijevoz (Beograd – Lusaka / Cape Town – Beograd) s uključenim svim pristojbama

-Avio prijevoz (Katima – Windhoek) s uključenim svim pristojbama i prtljagom do 15kg

-Avio prijevoz (Walvis Bay – Cape Town) s uključenim svim pristojbama i prtljagom do 15kg

-Sve transfere prema programu

-2 noćenja u Lusaki u hotelu 4* (1/2 ili 1/3 sobe s vlastitom kupaonicom i klimom)

-3 noćenja u Livingstonu u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe s vlastitom kupaonicom i klimom)

-1 noćenje u Katimi u hotelu 3* (1/2 sobe s vlastitom kupaonicom i klimom)

-3 noćenja u Windhoeku u hotelu 5* (1/2 ili 1/3 sobe s vlastitom kupaonicom i klimom)

-3 noćenja u Swakopmundu u hotelu 3* (1/2  ili 1/3 sobe s vlastitom kupaonicom i klimom)

-6 noćenja u Cape Townu u hotelu 4* (1/2 sobe s vlastitom kupaonicom i klimom)

-1 noćenje u Istanbulu u hotelu 3* (1/2 sobe s vlastitom kupaonicom i klimom)

-Troškove organizacije puta

-Stručno vodstvo puta/ predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvaća :

-Vize i usluge ishodovanja istih – više informacija možete pronaći na linku ovdje

-Mogućnost nadoplate za jednokrevetnu sobu (na upit)

-Individualne troškove

-Fakultativne izlete i obilaske

-Hranu

-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cijena po kg ovisi od aviokompanije s kojom se leti)

-Međunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučuje
FAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni dio plana i programa puta. Izvode se u suradnji s ino partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizirati fakultativne izlete i s manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cijene – cijene mogu biti više). Može doći do promjena u cijeni, satnici, organizaciji od strane ino partnera ili nekih nepredviđenih okolnosti na što organizator putovanja ne može utjecati, a samim tim nije odgovoran za promjene cijena.

Obilazak glavnog grada Zambije – Lusaka 

Naše upoznavanje glavnog grada Zambije, započet ćemo posjetom nacionalnom muzeju, gdje ćemo se upoznati sa kulturnim nasljeđem ove zemlje, ali i njihovom borbom prije svega za nezavisnost od Britanaca. Turu nastavljamo obilaskom jedne od prvih farmi u svijetu koja je počela uzgajati reptile, Kalimba farm, gdje ćete imati prilike vidjeti džinovske krokodile iz Nila i veliki broj drugih gmizavaca… Po završetku obilaska farme uputit ćemo se prema utočištu za slonove gdje različite neprofitne organizacije sudjeluju u spašavanju i oporavku slonova prije njihovog puštanja u divljinu u Kafue nacionalni park. Izlet završavamo posjetom  tradicionalnog sela Kabwata,  gdje ćemo upoznati tradicionalnu zambijsku umjetnost i zanat. Ovdje dolaze zanatlije iz cijele Zambije kako bi predstavili svoje vještine. Kupujemo suvenire i družimo se sa zanatlijama koji prave skulpture, bubnjeve, maske i mnogo toga.

Viktorijini vodopadi

Vode moćnog Zambezija uz gromoglasni huk obrušavaju se u ponor veličanstvenog prostranstva Viktorijinih vodopada, na jezicima lokalnih naroda poznatim kao “dim koji grmi”. Viktorijini vodopadi nalaze se na reci Zambezi i na samoj granici država Zambija i Zimbabve. Prvi europski istraživač koji je ugledao vodopade je bio David Livingstone i u čast engleske krajice Viktorije im je dao ime.  Nisu najviši, niti najširi vodopadi na svijetu, ali su klasificirani kao najveći, zahvaljujući kombiniranom prostranstvu dijelova slapova ukupnog pojasa 1708 metara i visini od 108 metara na najvišoj točki i ovi podaci čine Viktorijine vodopade najvećom vodenom zavjesom na planeti. Naš obilazak započinjemo obilaskom prvo Zambijske strane vodopada, a potom ćemo pješice prijeći preko mosta na Zambezi rijeci, koji je ujedno granica izmedju dvije države kako bi vidjeli i vodopade sa te strane tj. iz Zimbabvea.

Hwange nacionalni park

Hwange nacionalni park je najveći park u Zimbabveu i prostire se na 14.650 kvadratnih metara. U parku se nalazi mnoštvo divljih životinja, preko 100 vrsta sisavaca i oko 400 vrsta ptica. Slonovi koji se nalaze u Hwange-u su nadaleko poznati i ovdje je upravo zabilježena jedna od najvećih populacija slonova. Krećemo u ranim jutarnjim satima, dolazimo do oboda nacionalnog parka i nastavljamo našu avanturu u 4×4 džipovima. Obilazimo park i pravimo fotografije divljih životinja u njihovom prirodnom staništu. Nezaboravno iskustvo. Pravimo pauzu za ručak u nacionalnom parku okruženi fascinantnom prirodom. Nakon ručka obilazimo park. U dogovoreno vrijeme povratak prema Livingstonu.

Marina dune avantura

Marina dune avantura je kombinacija opuštenog krstarenja Atlanskim oceanom i vožnje 4×4 vozilima u oblasti Sandwich Harboura u sklopu Namib Naukluft parka.  Naš izlet započinjemo u jutarnjim satima, isplovljavamo iz Walvis zaljeva i tijekom krstarenja imat ćemo priliku vidjeti dupine, foke, a ovisno o dobu godine čak i kitove, sunfish i morske kornjače! Po povratku sa krstarenja na šetalištu u Walvis zaljevu će nas čekati naša 4×4 vozila kojima ćemo se uputiti prema Sandwich Harbouru. Na tom putu ćemo se zaustaviti u Walvis laguni kako bi uživali u promatranju flamingosa, a dalje nas put dovodi do isušenog korita rijeke Kuiseb gdje se nekada može videti rijetka i neobična vrsta južnoafričke antilope. Ukoliko vrijeme i plima dopuste,  odlazimo direktno u Sandwich Harbour lagunu sa jedinstvenim močvarnim područijem u Namibiji, koje je smješteno između mora i Namib pustinje i dom je ugroženim pticama močvaricama. Ako naša vozila ne mogu voziti po cijeloj plaži zbog plime, dobit ćete priliku da područije lagune vidite sa jednog od vidikovaca‚  gdje ćete imati vremena za šetnju i istraživanje. Sandwich Harbour je jedino mjesto na svijetu gdje se dine susreću sa morem! Povratak u Swakopmund u kasnim popodnevnim satima.

Sossusvlei dvodnevna avantura

Sossusvlei u prijevodu znači “put bez povratka” i najpoznatija je atrakcija Namibije. Smještena je u južnim dijelovima Namib pustinje i krije najljepše prirodne ljepote Namibije: Deadvlei – je glinena kotlina sa tamnim, mrtvim stablima Akacije, koja su stara oko 900 godina. Kotlina je nastala kada je bilo obilje vode i kada je drveće moglo rasti, ali kako se klima promijenila, pješčane dine su okružile kotlinu i blokirale rijeku do tog područija; Big Daddy je najviša dina na svijetu sa čijeg vrha se pruža pogled na ljepote Namib pustinje koje će vas očarati i fascinirati; Dina 45 – najslikanija dina na svijetu, ime je dobila po tome što se nalazi na 45. kilometru od ulaznih vrata Sesriem. Sa svojom visinom od 170 metara, sastavljena je od 5 milijuna godina starog pijeska iz pustinje Kalahari koji je vjetar doneo ovdje. Prvog dana krećemo oko 10h iz smještaja u Windhoeku i put nas vodi preko Naukluft planina do Namib pustinje gdje se smještamo u lodge i uživamo u zalasku sunca u pustinji. Poslije večere rani odlazak na spavanje jer sljedećeg dana krećemo u ranim jutarnjim satima prema Sossusvlei gdje ćemo se prvo popeti na Dinu 45 kao neku vrstu treninga pred Big Daddy dinu i prošetati Deadvlei. Prije nego što krenemo nazad za Windhoek upoznajemo se sa ljepotama Sesriem kanjona i dolazimo u večernjim satima u glavni grad Namibije.

Obilazak glavnog grada Namibije – Windhoek

Windhoek, glavni grad Namibije je mozaik Njemačkih kolonijalnih zgrada, modernih shopping centara i visokih zgrada. Tijekom ture imat ćemo priliku posjetiti Kristovu crkvu, koja je izgrađena početkom XX stoljeća nakon ratova između Nijemaca i lokalnih plemena Khoikhoi, Herera i Ovamba i bila je poznata kao crkva Mira, zgradu Parlamenta koju nazivaju palača Mastila sa njenim vrtovima,  koja je izgrađena u neoklasicističkom stilu i u čijoj gradnji su sudjelovala Herero i Nama plemena prisilnim putem, staru tvrđavu koja je najstrija građevina u gradu i koja je danas pretvorena u nacionalni povijesni muzej. Naš obilazak ćemo nastaviti vožnjom prema naselju Katatura gdje se upoznajemo sa Južnoafričkom vladavinom. U Kataturi danas živi oko dvije trećine ukupne populacije Windhoeka i upravo tu ćemo imati priliku upoznati kulturu i tradiciju svih osam različitih kulturnih zajednica u Namibiji.

Kirstenbosch botanički vrt i Groot Constantia vinarija

Kirstenbosch botanički vrt je osnovan 1913. godine da zaštiti i unaprijedi floru Južne Afrike i danas je proglašen za jedan od najboljih botaničkih vrtova u svijetu. Smješten na istočnim padinama Stone planine pokriva 528 hektara, uključujući obrađene vrtove i prirodni rezervat. Obrađeni vrtovi (36 hektara) sadrže i mnoge rijetke i ugrožene vrste biljaka. Tematski vrtovi uključuju Fynbos vrt sa karakterističnim tipom vegetacije pronađenom samo na južnom kraju Afrike; Mirisni vrtovi sa mirisnim cvijećem, aromatičnim lišćem ili biljke neobične teksture; Arboretum – dio gdje se nalazi preko 450 Južnoafričkih različitih vrsta drveća i preko tog dijela postoji panoramski most koji pruža nevjerojatan pogled na cijeli  botanički vrt; Vrt Poluotok (Peninsula) gdje se nalazi preko 2500 različitih vrsta biljaka pronađenih na poluotoku Rt; Vrt izumiranja koji prikazuje oko 1500 Južnoafičkih biljaka kojima u narednom periodu prijeti izumiranje, ali i razloge koji dovode do tog izumiranja te što mi kao pojedinci možemo poduzeti da to spriječimo itd.
Groot Constantia vinarija, najstarija vinarija osnovana je 1685. godine i predstavlja rodno mesto Južnoafričkih vina, u kojima su uživali Pruski kralj Frederik Veliki, Francuski kralj Louis Philippe i čuveni Napoleon Bonaparte. Dođite i budite i Vi na toj listi posjetioca! Ime Constantia za vinariju je izabrano jer na latinskom ima značenje konstantnost ili postojanost. Tijekom posjete imat ćemo priliku posjetiti plemićku kuću i muzej s postavkom namještaja, slika, keramike, tekstila… koja će nam pružiti uvid u uspješan život farmera tijekom XVIII i XIX stoljeća. Obilazak ćemo nastaviti posjetom podrumima gdje nastaju sva ta čuvena vina, saznati više o načinima proizvodnje, sortama grožđa koja se koriste, periodu sazrijevanja u bačvama itd, a na kraju posjete uživati  u degustaciji vina koje se i danas tu proizvode.

Rt Dobre Nade i Boulders plaža

Na svega 70-ak kilometara od Cape Towna nalazi se Rt dobre nade, na krajnjem jugozapadnom dijelu Afričkog kontineta. Prvi istraživač koji je oplovio Rt dobre nade je bio portugalski istraživač Bartolomeo Diaz 1488. godine i dao mu je ime Olujni rt. Nešto kasnije, portugalski kralj John II mu je promijenio ime u Rt dobre nade. Može se reći da Rt dobre nade zapljuskuju dva oceana – Atlanski i Indijski, iako njihova granica nije precizno definirana i kreće se od Rta dobre nade do Iglenog rta, koji se nalazi na najjužnijoj točki Afrike. Tijekom naše posjete nacionalnom rezervatu Rt dobre nada, koji je u sklopu nacionalnog parka Stone planine,  posjetit ćemo i Rt Point sa svjetionikom. Do novog svjetionika na Rt point, koji se nalazi svega na 87 metara iznad razine mora, a ujedno je i najjači svetionik na Afričkoj obali, dolazimo uspinjačom – Leteći Nizozemac. Sa njenog vrha ćemo uživati u spektakularnom pogledu. Poslije Rta dobre nade naš dan ćemo upotpuniti posjetom koloniji afričkih pingvina na Boulders plaži.

Stone planina i Camps zaljev

 Znate li novih sedam čuda prirode? Stone planina proglašena je za jedno od novih sedam čuda prirode 2011. godine! Je li Stone planina najstarija planina na svijetu? Sastavljena od slojeva pješčenjaka  i granita, Stone planina je nastala erupcijama i glacijacijama prije 520 milijuna godina i  najmanje je šest puta starija od Himalaja, što je čini jednom od najstarijih planina na svijetu. Njen vrh je često prekriven oblacima kao stolnjak i to je meteorološki fenomen koji izaziva pad oblaka na njene padine kao valovitih tkanina. Do njenog ravnog vrha dolazimo žičarom koja je u funkciji još od 1929. godine i koja se okreće oko svoje osi za 360 stupnjeva tijekom tog uspona, kako bi svako od nas imao priliku uživati u fantastičnom pogledu. Kad stignemo na vrh, obilježenim stazama ćemo se uputiti prema najvišoj točki planine, Maclear’s Beacon kako bi ju simbolično osvojili. Poslije prijepodnevnih aktivnosti istraživanja i uživanja na Stone planini vraćamo se žičarom u podnožje planine i odlazimo na najpoznatiju plažu i zaljev Cape Towna, Camps zaljev gdje uživamo u pogledu na Atlanski ocean i gastronomiji mnogobrojnih restorana na samoj plaži.

Otok Robben i muzej District 6

Otok Robben se nalazi svega 9 km od Cape Towna. Današnji muzej na otoku nekada je služio kao zatvor za političare i danas predstavlja internacionalnu ikonu trijumfa dobra u borbi protiv zla, točnije simbol protiv represije. Od 1999. nalazi se na listi Svjetske kulturne baštine. Južnoafrički predsjednik Nelson Mandela proveo je u ovom zatvoru oko 27 godina. U muzeju ćemo se upoznati sa povijesti i borbama običnih ljudi nad užasnim zločinima protiv čovječnosti. Mračna povijest otoka Robben je konačno završena 1990-ih godina, kada je prekinut represivni režim Južnoafričke republike, a politički zatvorenici pušteni na slobodu. Revolucionar Nelson Mandela, koji se borio protiv apartheida je postao prvi crni predsjednik na prvim potpuno demokratskim izborima 1994. godine. Našu priču o apartheidu nastavljamo po povratku sa otoka Robben i odlaskom u muzej District 6.

 

PRIJAVI SE