KUBA

Ulaz u Havanu po prvi put je idealan filmski set: nostalgični svijet klasičnih automobila, brujanje tranzistora, zveckanje domina i djeca koja se igraju ručno-pravljenim igračkama na ulici; na selu farmeri s kaubojskim šeširima, jašu na konjima kroz šume i volovskim zapregama obrađuju polja, kolica prepuna domaćeg povrća a domaćini ušuškani u stolice za ljuljanje, piju rum na svojim verandama. Gotovo šest desetljeća komunizma, možda oduzima Kubi njeno materijalno bogatstvo; sustav ostavlja mnogo gladnih i eho kroz prazne radnje, ali zemlja je kulturnog bogatstva  – od salse do baleta, džeza do opojne udaraljke afro-kubanske religije – sačuvane u vremenu, kao i moment kada se Castro i Obama rukuju po prvi put, te postoji hitnoća posjetiti ovaj otok u svojim posljednjim danima izolacije, dok i dalje nastavlja pulsirati vlastitim, jedinstvenim ritmom. Kuba je i dalje Karipski otok, a plaže i uvale su praznik mora.

I nemojte pomisliti da je to sve što postoji – jer Manga Trip Vam pokazuje čitav jedan svijet izvan resorta.

Kuba je najveći karipski otok lociran između Karipskog mora i sjevernog Atlantskog oceana. Nalazi se 145 km južno od Floride, između Kajmanskih otoka i Bahama, zapadno od Haitija i sjeverozapadno od Jamajke. Poznata po cigarama, rumu, vrelim kubanskim ritmovima, pjesmi Guantanamera, Buena Vista Social Clubu, starim Chevroletima, Che Guevari koji se s Fidelom Castrom borio u Kubanskoj revoluciji… Kuba je jedna od najpoželjnijih destinacija za posjetu koja će Vas prodrmati zauvijek!

Fidel Castro je 1959. god organizirao pobunjeničku armiju i preuzeo vlast na Kubi.

Najbolje vrijeme za posjetu Kubi je između studenog i travnja, kako biste izbjegli uragane i oluje na jesen i ljepljivu vrućinu ljeti. Službeni jezik je španjolski ali Kubanci malo gutaju slogove. Engleski se priča svugdje. Tradicionalno Kuba je katolička, ali ima mnogo religija miksanih s afričkim – najčešća je Santeria čiji su svećenici obučeni u bijelo. Pozivni broj je 53, broj za hitne intervencije je 116 a za informacije je 113.

Koriste se dvije valute: lokalni kubanski pesos CUP i kubanski konvertibilni pesos CUC. CUC koriste turisti za plaćanje hotela, taksija, muzeja, hrane, cigara, ruma… 1 CUC = 28.62 CUP. Roba koja se može kupiti za lokalni pesos je ograničena – voće, povrće, brza hrana na ulici, lokalne cigare. USD više nije u upotrebi na Kubi. U Banco Metropolitano možete zamijeniti sve strane valute. Većina turista ne koristi nacionalnu valutu, a backpackeri i posjetitelji nižeg budžeta, mogu uštedjeti kupovinom hrane za lokalne pesose ako su voljni jesti pizzu i kajganu. Visa & MasterCard kreditne kartice, ako nisu američke, uglavnom su u upotrebi. Ne oslanjajte se na bankomate kao u drugim zemljama.

Najpopularnija lokalna roba  i suveniri su rum, cigare i kava, dostupni u trgovinama po cijelom gradu, ali i po ulici. Kupujte cigare s računom, u legalnim radnjama, jer ako se budete pogađali na ulici, velike su šanse da će Vam uvaliti fake cigare. Kubanci su dobri i u muzici – salsa, son i Afro Cubano. Kuba je popularna po medicinskom turizmu – tretmani raka, operacije oka, plastična kirurgija i bolesti ovisnosti su 60-80% jeftinije nego u SAD.

Víazul je najbolja BUS linija za obilazak otoka koja vozi na sve zanimljive točke. Komforni su, s klimom i toaletom ali ponesite svoju hranu i nešto garderobe, jer klima nekad prejako puše. Astro je linija koju koristi najviše Kubanaca, ali je strancima onemogućeno kupiti kartu. Do popularnih destinacija moguće je putovati minibusevima, nekoliko dolara skuplje. Kao alternativa, tu su collectivos – jeftiniji, voze točno gdje želite i stanu gdje želite ako ste gladni. Razdaljina Santa Clara-La Habana: Viazul košta 18 CUC, collectivos košta 40-50 CUC (što je 10-12 CUC po čovjeku). Taxi je najzgodniji način transporta u velikim gradovima. Postoji nekoliko vrsta: službeni, privatni i potencijalno nelicencirani yank tanks i mali trokotači, Coco-taxi. Najviše ih ima ispred velikih hotela ali jeftiniji su ako ih uhvatite na nekom drugom mjestu. Primijetit ćete neobično mnogo US oldtimera na ulicama. Popularno zvani yank tanks, to su ostaci uvoza iz 50-ih koji su i poslije pola stoljeća i dalje u upotrebi. Vozi se desnom stranom. Cijena RENT-A-CARA je od 65 CUC dnevno. Ako budete umiješani u prometnu nezgodu, ostat ćete u pritvoru dok se proces ne okonča, što može trajati mjesecima, zato se ne preporučuje rentanje auta na Kubi. Glavni putevi su prohodni ali su slabo obilježeni, ponesite mapu. Sustav koji ima objekte za autostopere je najekonomičniji način za putovanje na Kubi, iako su obvezni fleksibilnost u rasporedu i dobro poznavanje španjolskog jezika. Poznat kao El Amarillo,  po žutim uniformama prometnih policajaca, sastoji od točaka po glavnim rutama gdje vozila treba stati i pokupiti stopere. To je često full service s vodom, hranom i čekaonicom. Plaćate mu oko 20 pesosa kad nađete vožnju od jednog grada do drugog. Novac ide državnoj blagajni tako da je zato mnogo lakše naći prijevoz noću kad nema Amarilla, tada vozači mogu uzeti neki novac. Naravno, uvijek je moguće uhvatiti prijevoz van ovih punktova, ali onda treba dati vozaču 20-50 pesosa. Jedini pouzdani VLAK na Kubi je noćni Tren Francés  koji vozi između Havane i Santiago de Cuba. Ostali se često otkazuju,  neudobni su, nema hrane, prtljaga se krade… bolje stopirajte. Mirni putevi i prelijepi pejzaži su idealni za BICIKLISTE, ali ponesite svoj bike, po mogućnosti mountain s rezervnim dijelovima. Nipošto ne iznajmljujte bike jer ćete dobiti kineski škart!

Hrana u restoranima je pretjerano blaga ako očekujete ljute papričice kao na drugim karipskim otocima, imajte u vidu da je nacionalno jelo riža i grah. Najbolja hrana je u Casa particular ili u PALADARES – restoranima u privatnim kućama. Crni grah je glavna hrana mnogih domaćinstava, a jedu svinjetinu i piletinu. Možete naći i meso kornjače na meniju Paladaresa, ali one su ugrožene pa je to ilegalno! Paladares su brojni čak i u malim gradovima ali broj mjesta je ograničen. Jedite samo u onima koji imaju menije s cijenama,  u suprotnom možete platiti mnogo više. Ako Vas Kubanac odvede u Paladares, morat ćete platiti i njemu što Vas je doveo. Obrok košta 7-10 CUC po osobi. Obrok u hotelima i restoranima je 20-30 CUC po osobi. Teško je naći objekt koji služi doručak, osim u Casas particulares koji služe obilan doručak za 4 CUC po osobi, ako se dogovorite. Ukusan obrok od riže, povrća i mesa – CAJITA , mala kutija, prihvatljiva je opcija, košta oko 1 USD i prodaje se ispred kuća. Male tezge po gradu prodaju sendviče i pizzu za cijenu od 2 do 12 CUP. Kvaliteta varira, kad nađete dobru, upamtite je. Kupovina od njih je podrška kubanskim obiteljima.

Nacionalni kokteli su Cuba Libre – rum + cola i Mojito – rum, limeta, šećer, list svježe mente, soda i led. Ako tražite rum u malom restoranu, nemojte se začuditi ako imaju samo na bocu. Najpopularniji je Havana Club –  cijena je 4 USD za svijetli rum star tri godine i 8 USD za tamni rum star sedam godina. Cristal je svjetlo pivo dostupno u dollar trgovinama gdje se prodaje i roba za CUC. Kubanci vole Bucanero Fuerte, koje ima 5,5% alkohola,  jako je i tamno, a postoji još jača varijanta, Bucanero Max. Brandovi Hatuey i Corona del Mar – prodaju se i za CUP.

BUDITE OPREZNI kada koristite novac. Prije ulaska u taksi, raspitajte se kod nekog pouzdanog kolika je realna cijena, da Vam ne bi naplatili mnogo više. Inzistirajte na taksimetru. Prodavači često ne vraćaju kusur nego odmah usluže sljedećeg, pod pretpostavkom da turisti ne znaju španjolski kako bi ih pitali što se događa. Također, nekad ne stoji da li su cijene u CUC ili CUP, pa Vam mogu uzeti CUC umjesto CUP. Promatrajte što radi onaj ispred Vas. Prijevare s kreditnim karticama su česte, ne dajte karticu nikom u ruke! Ima mnogo jineteros – pokušat će dilati što god do droge. Ignorirajte.

Pijte flaširanu vodu, ali ako ostajete duže, ponesite dodatne filtere jer njihova voda je bogatija mineralima. Kubansko mlijeko nije pasterizirano i možete odreagirati. Kuba ima najveći broj doktora po glavi stanovnika na svijetu ali, teško je naći lijekove, opskrbite se prije nego krenete. Šamponi, brijači, tamponi, kondomi su preskupi, ponesite od kuće.

Kubanci su jako druželjubivi i voljni pomoći! Imajte u vidu da zarađuju oko 15 USD mjesečno, ako mogu pomoći, sigurno hoće, ali očekuju da im platite uslugu. Ako Vas pozovu na večeru, obavezno prihvatite. Jedan od načina kako pomoći lokalnom stanovništvu je odsjesti u Casas particulares i jesti u Paladares. Mnogo je zanimljivije a i činite dobro dijelo. Izbjegavajte ulaziti u političke diskusije, iako su mnogi opušteni i pričaju iskreno sa strancima o politici. Nikad ne pričajte loše o zvaničnicima ili Castrovom režimu! Castro je i dalje popularan među stanovništvom, naročito starijim i kritika bi mnoge uvrijedila!

HAVANA

Havana je prijestolnica Kube i jedna od njenih 14 provincija. Pedesetih godina, prije komunističke revolucije, Havana je bila jedna od najposjećenijih točaka Kariba, a otkako se Kuba opet otvorila za turizam devedesetih, ponovno je postala popularna. Uvijek je krcata turistima, pripremite se na gužve i redove.

Najzgodniji način transporta je taxi –  stari Chevroleti, Lade, ali i Peugeoti, Škode i Mercedesi. U gradu, vožnja ilegalnim taksijem nije problem, ali od ili do zračne luke, može privući pažnju policije. Najjeftinije taxi udruženje je Panataxi – bijele ili žute lade s crvenim znakom, kao i žuti Peugeoti. Do zračne luke stižete za 12 CUC iz centra. Coco taxi i žuti trokotači su jeftin način vožnje po centru. Šetnja je daleko najbolji način za iskusiti grad. Mapu u ruke i uživajte!

NE PROPUSTITE: Muzej Revolucije i  Capital building. Posjetite TVORNICU CIGARA po kojima je Kuba čuvena,  jedna postoji točno iza Capital Building. U TVORNICI RUMA Havana Club, jednog od najpoznatijih kubanskih rumova –  većina izložbi je prevedena na engleski i dovoljno jasna. Šetajte ULICOM PRADO navečer, osvijetljena je i vrije od uličnog života, kafića i šarma. Omiljeno šetalište turista i lokalaca je EL MALECON, s očaravajućim pogledom na zaljev. Vikendom se mnogi lokalci ovdje dolaze zabavljati, ponesite bocu i pridružite im se. Uživajte u nepomračenoj slavi LA HABANA VIEJA – starog grada. PLAZA DE LA REVOLUCION  je ogroman trg kojim dominira statua i spomenik Jose Marti i slika Che Guevare koja ukrašava Ministarstvo unutarnjih poslova. Dođite rano ujutro ili kasno navečer jer je tijekom dana preplavljeno turistima i jako je vruće. PARK JOHN LENNONA u Vedado sadrži jedinu statuu zapadnjačkog muzičara u Havani. Naočale su bili ukradene pa zamijenjene. U HOTELU HABANA LIBRE u Vedado  bili su smješteni Castrovi vojnici nekoliko dana po osvajanju Havane. Sadrži sjajan izbor fotografija u holu, kao i jedini 24h fast food restoran u gradu. KATEDRALA DE SAN CRISTOBAL u starom gradu, primjer je barokne arhitekture s asimetričnim figurama. Jedan od tornjeva je širi od ostalih. PLAZA DE ARMAS  je prostran i elegantan trg, okružen baroknim konstrukcijama koje daju autentični kolonijalni šmek. Podignut 1600. god., zamijenivši stari trg koji je bio centar religijske, administrativne i vojne aktivnosti, do 18. stoljeća korišten je za vojne smotre i parade. Danas je poznata i kao Cespedes Park, u čast osnivača države, čiji spomenik stoji u centru. Ovaj trg je često spominjan u povijesnim knjigama, atrakcije velike povijesne važnosti nalaze se oko trga, kao Capok drvo – Ceiba. Latino američki FESTIVAL NOVOG FILMA u prosincu s internacionalnim filmovima na repertoaru, privlače oko pola milijuna ljudi. TROPICANA SHOW je najpoznatiji Cabaret koji košta 90 CUC, ne propustite dok ste u Havani! Provozajte se u stilu, vožnja OLDTIMEROM košta 20-30CUC na sat za 4 osobe.

Havana je iznenađujuće skupa ako spavate u hotelima i jedete u restoranima, kao bilo koja druga popularna destinacija. Problem je što Kuba ima dvojnu ekonomiju, ako biste živjeli tu i koristili pesose, bila bi nevjerojatno jeftina. Na žalost, za turiste je ovo skoro nemoguće. Većina hotela gdje se plaća pesosima ne primaju strance ili ako primaju, morate platiti CUC-om. Ako ste u low budget kombinaciji, spavajte u pansionima, mnogo je jeftinije a i hrana je bolja. Bankomata ima u centru, ali američke kreditne i debitne kartice ne mogu se koristiti. Uvijek provjerite sa svojom bankom da li Vaša kartica važi na Kubi. Možete podići novac s MasterCardom u nekoliko mjenjačnica – npr. Hotel Nacional, ali očekujte veliku proviziju.

Dok restorani koji primaju konvertibilni pesos mogu biti vrlo skupi za prosječnu hranu, Café de Oriente ima predivan ambijent. Prosječna cijena večere je oko 20 USD za dvoje. Neki restorani kao Hanoi u Calle Brasil, nude velike obroke za 5 CUC. Nacionalnim pesosima možete kupiti sladoled za 1 pesos (0,04 USD), na malim tezgama po gradu. Bocadito – mali sendvič sa šunkom ili Cajita – mali obrok u kartonskoj kutiji za manje od 20 pesosa (0,80 USD), ili komad pizze za 7-10 pesosa (0,40 USD). Terminal de Omnibus pored Plaze de la Revolucion ima dobar peso café gdje je piletina 25 pesosa – (1,00 USD). Ako dobro otvorite oči, naći ćete cijeli menu za 6-10 CUC. U starom gradu ih ima u manjim ulicama. Interesantan je restoran Bavaria u kineskoj četvrti, ako možete zamisliti kineski ambijent, a služe se pizza i špageti! Restorani u hotelima s 5 zvjezdica služe osrednju hranu za veliki novac. Najinteresantniji restoran u zemlji je La Guarida. Nalazi se u stanu do kojeg morate proći staru zgradu. Hrana je najbolja u Havani, enterijer je nadrealan. Oko 20 USD po osobi, rezervacije su obavezne, dva tri dana ranije. Doručak se rijetko gdje služi izuzev u Chan Li Po u centru Havane, blizu kineske četvrti.

La Bodeguita del Media je BAR gdje je Ernest Hemingway bio inventar. U El Floriditi, probajte Daiquiri ili Hemingway Special.