NEW YORK:

“New York, New York’’, inspiracija, fascinantna šarmantnost, velika svjetla, betonska džungla u kojoj se prave snovi, koketirajuć, beskrajno privlačan, od svog nastanka pa sve do danas. Bilo da su u pitanju naša sjećanja iz filmova uz koje smo odrasli, sve ono što nam se manje više nametalo, NY ne možemo zamjeriti. Upravo sve ono što smo do posjeta NY mogli vidjeti i istražiti, nebodere s Manhattana, zavodljiv izlog Tiffany and Co., žuti taksi, koji nonšalantno prelazi preko kanalizacije iz koje kulja dim, Central park u kojem su mnogi umjetnici našli svoju inspiraciju, gdje se i danas možete da provozati kočijama. Bilo koje godišnje doba da je u pitanju, nikada nije izgubio svoje zaljubljenike, i pored njih uvijek dolaze novi doseljenici i turisti. Država, grad, otok, velika jabuka, posebna od svih, izdvojeno, samouvjereno, dostojanstveno stoji na svom mjestu, raširenih ruku pozivajući sve nas da napišemo novu knjigu, kompoziciju, pjesmu, vidimo nove boje, osjetimo nove mirise, vidimo nova lica u milijunskom broju, upoznamo dobre prilike, osjetimo nonšalantnost u zraku koja nas nosi svakim korakom po mekanom betonu, ili ipak, ne manje bitno, upotpunimo foto album sa svjetskim znamenitostima, dragocjenim trenucima.

Uz slabu konkurenciju, najzabavniji grad na svijetu, povijesno ispunjeno mjesto koje zauzima veliku romantičnu privlačnost za posjetitelje. Lutanjem ulicama, naći ćete se između zgrada, ikona današnjeg doba i gubljenju pogleda u treptavim svjetlima koja se nikada ne gase.

NY, grad koji će uvijek nuditi veliki broj znamenitosti i aktivnosti, također, imate posla s velikim gradom, a u zavisnosti od prioriteta i želja oko obilaska i posjeta svih mjesta koje ga čine tako posebnim, trebalo bi napraviti listu i plan, kako ne bi gubili vrijeme ili jednostavno proveli cijeli odmor besciljno se mimoilazeći sa svim mjestima, građevinama koje čine NY takvim kakav jeste.

Uža gradska jezgra se sastoji od pet gradskih općina: Brooklyn, Bronx, Manhattan, Queens, i Staten Island od kojih bi svaka po svojoj veličini mogla biti zaseban grad. New York je grad koga mnogi nazivaju glavnim gradom Svijeta, u centru je međunarodnih financija, politike, zabave i kulture. Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, da bi mu 1664. godine Britanci dali ime koje nosi i danas – New York u čast vojvode od Yorka. Također je i sjedište velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija, najveće svjetske burze kao i sjedišta Ujedinjenih nacija.

Današnji simboli NY-a su: Wall Street, Kip slobode, Brooklyn bridge (prvi noseći most na svijetu koji spaja Manhattan i Brooklyn), Empire State Building (nekada najviša zgrada svijeta visoka 381 metar), Chrysler Building itd. Nekada je to bio i svjetski trgovinski centar WTC, koji je srušen u terorističkom napadu 11. rujna 2001.

Poznata mjesta su Peta avenija s trgovinama svih svjetskih brandova, Times Square, Central park, Metropolitan muzej, China Town (kineska četvrt), Little Italy (mjesto osnivanja čuvenih bandi s početka 20. stoljeća, a danas četvrt prošarana brojnim restoranima talijanske kuhinje), i  Broadway bulevar koji se proteže od juga do sjevera Manhattana, a u čijem se centralnom dijelu (Midtown), nalaze mnoga kazališta.

Prvo mjesto na listi bi svakako trebao biti Times Square, nazvan po sjedištu NY Timesa, a od samog imenovanja čini zapadni dio komercijalnog područja Manhattana. Preplavljen reklamama koje izazivaju slatku vrtoglavicu, naslagane jedna preko druge. Times square je najprimamljivije mjesto na svijetu kada je doček Nove godine u pitanju, upućujući na tradiciju okupljanja svih građana, uz poznate ličnosti koje su zadužene za zabavu promatrača, a svake godine, točno u ponoć, milijuni pogleda prate spuštanje velike novogodišnje lopte s vrha zgrade. Times Square je brzo sazrio u kulturno središte puno kazališta, muzičkih dvorana i luksuznih hotela. Ovo mjesto bi moglo biti okarakterizirano New York Agorom.

Postoje mjesta koja morate posjetiti kako biste imali pravo reći da ste vidjeli New York. U uži krug svakako ulazi Soho, jedno od najpopularnijih naselja Manhattana. Poznat po svojim modnim buticima, ekskluzivnim restoranima, umjetničkim galerijama, Soho se proslavio kao naselje za umjetnike tijekom ’60-ih i ’70-ih godina prošlog stoljeća, kada su jeftini prostori ukinuli pogone tvornica, konvertirane uz pomoć umjetnika u potkrovlja i studijima, koji su izazvali da se ovo susjedstvo podigne na društveno-ekonomskoj skali. Zove se Soho jer je locirano na području južno od Houston ulice, u odnosu na Soho u Londonu.

Idući dalje, bitna stanica je glavni prolaz na Manhattanu – Peta Avenija. Prolazi kroz srce Midtowna i duž istočne strane Central parka, a zbog pogleda na park i povijesnih zdanja duž njenog toka, ona nosi titulu simbola bogatog New Yorka. Ovaj dio grada je poznat i kao Upper East Side. Peta avenija je također linija koja dijeli istočne i zapadne ulice na Manhattanu.

Empire State Building, deveta najviša zgrada na svijetu, uzima svoje ime po nadimku države New York, ujedno je i najviša zgrada u gradu. Američko društvo inženjera ju je proglasilo kao jedno od sedam svjetskih čuda, to bi bio dovoljan razlog za posjetite je.

Madison Square Garden, ako ste ljubitelji sporta, jedan od bitnih momenata je i ovaj dom Knicksa i New York Rangersa, profesionalnih, globalno poznatih sportskih timova koji su domaćini baš na ovom mjestu.

Nezaobilazna je i Park Avenija, bogatog ugleda, a razlog tome je činjenica što siječe Upper East Side, najelitniji dio New Yorka.

Već spominjan, Central park, jedan od najvećih urbanih parkova na svijetu, smješten u općini Manhattan. Oaza za duge šetnje, inspiraciju, u svom estetskom savršenstvu, Central park se pojavljuje u mnogim filmovima i televizijskim emisijama, koje su ga učinile svjetski poznatim.

Statua slobode, za mnoge imigrante koji su se doselili iz Europe u New York, bila je prva slika koju su vidjeli u SAD. Statua je bila poklon od francuske vlade za stogodišnjicu neovisnosti Amerike. Lice statue podsjeća na lice majke njenog dizajnera, a po priči tijelo je po mjerama prostitutke koju je poznavao. Kruna statue ima sedam šiljaka, koji simboliziraju sedam mora preko kojih se širila sloboda. U lijevoj ruci, držeći tablu o deklaraciji neovisnosti i u desnoj s bakljom koja simbolizira prosvjetljenje, statua je jedno od najvećih svjetskih estetskih savršenstava.

Most koji je zauzeo najviše pažnje javnosti je Brooklyn bridge, koji spaja Manhattan i Brooklyn. Građen 14 godina, pri tom nije dozvolio svom tvorcu da ga vidi završenog. Njegova gradnja je uzela ne samo život njegovog tvorca, već i desetina radnika, što se ne može zamjeriti samom mostu, koji usprkos velikim žrtvama i danas stoji pravo, ispunjavajući svoju svrhu, kako estetski, tako i praktično.

Ukoliko ste ljubitelj muzike, ne bi trebalo promašiti Carnegie Hall, prestižno koncertno mjesto u New Yorku, koje je po svojim predispozicijama najznačajnije mjesto kako za klasičnu, tako i za popularnu muziku u SAD, a pored svoje ljepote, poznat je i po savršenoj akustici.

Na listi, ako ste ljubitelj umjetnosti, trebalo bi znati da se pored Metropolitan museum of art (MET), Museum of modern art (MOMA), Lincoln center of the performing arts i Brooklyn museum, ne prolazi tek tako. Samo MET s više od dva milijuna dijela koja obuhvaćaju tisuće godina umjetnosti. Za otvaranje MOMA muzeja, zaslužna je obitelj Rockefeller, zbog čijeg su budućeg utjecaja dijela Van Gogha našla svoj put do slave.

New York sam po sebi, pored znamenitosti i legendarnih građevina, nudi i bogat izbor mjesta za noćni provod, konceptualnih kafeterija, galerija, trgovina… jer grad nikada ne spava, a Vi imate taman toliko vremena za posjetiti sve, ispuniti životno iskustvo koje nema cijenu.