GRUZIJA + ARMENIJA

11 dana / avio

14.09. – 24.09.2019.

19.10. – 29.10.2019.

Mističnost i nestvarni predjeli, drevni manastiri, gradovi u stijenama, vjerska šarolikost, tri priznate i četiri nepriznate republike, brojni narodi sa svojim jezicima i dijalektima, četiri različita pisma, sve spojeno i isprepletano na jednom tako malom prostoru, koji dijeli Europu i Aziju. To je Zakavkazje ili južni Kavkaz. Već sam zemljopisni položaj na sudaru dva kontinenta odredio je svu raznolikost i kompleksnost ove regije. Nekada sovjetske republike, danas neovisne države, Armenija i Gruzija, nastoje promovirati svoj posebni identitet i uključiti se u svjetske gospodarske i geopolitičke tokove. Ovdje je Crno more s jedne, a Kaspijsko s druge strane. Ovdje se nalaze najviše planine Europe i najstarije kršćanske države na svijetu. Specifična hrana, svjetski poznata vina, dodiri kultura, prirodni fenomeni. Ovdje se, na jednom mjestu susreću tradicije pravoslavlja, islama, zoroastrizma. Stari Grci su regiju Kavkaza izabrali za scene Prometejeve mitske patnje, a Argonauti su ovdje tražili zlatno runo na obali Crnog mora. Pođite s nama na ovu nesvakidašnju turu koja objedinjuje dvije neobične zemlje u jedno nezaboravno putovanje i avanturu koja se pamti cijelog života!

Gruzija je zemlja velikih kontrasta i dobroćudnih ljudi, fantastične kuhinje, neobičnih crkvi i prijatne klime. Na jednoj strani nalaze se primorski gradovi i ljetovališta, na drugoj su visoke planine i poznata skijališta, a na trećoj su polupustinjske oblasti i plodne vinske regije, u kojima se vino proizvodi tisućama godina. Glavni grad Tbilisi idealna je baza za upoznavanje ove neobične zemlje. Mjesto susreta starog i modernog, pun iznenađenja, užurban, predivne arhitekture i prava metropola.

Armenija je jedna od najstarijih država na svijetu, koja čuva svoj identitet, slavi svoju herojsku povijest i ispreda mitove i legende, ali ne zaboravlja stradanja koja su je često stavljala na rub egzistencije. Najstarija je država na svijetu koja je prihvatila kršćanstvo. Ovdje se manastiri i crkve prostiru širom zemlje, u kanjonima, pokraj jezera, na planinama, na najnepristupačnijim terenima, što našoj posjeti daje posebnu draž.


Plan i program putovanja:

1. dan: Beograd – Tbilisi

Sastanak grupe u zračnoj luci Nikola Tesla u dogovoreno vrijeme (ako Vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka iz drugih zračnih luka: Zagreb, Budimpešta…). Let za Tbilisi s presjedanjem. Dolazak u Tbilisi i transfer do smještaja. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2. dan: Tbilisi

Slobodno vrijeme ili Vam predlažemo fakultativni obilazak grada. Dan započinjemo pješačkom turom do najznačajnije gruzijske pravoslavne crkve Samebe, najveće crkve u regiji, čija je zlatna kupola vidljiva iz svih dijelova grada. Nastavljamo ka Gruzijskom parlamentu, Rajk parku i Mostu mira vrlo neobičnog izgleda i osvjetljenja. Žičarom se penjemo na tvrđavu Narikala čiji su temelji iz IV stoljeća, odakle se pruža veličanstven pogled na grad. Odlazimo do masivnog spomenika Majke Gruzije koja u jednoj ruci drži mač za neprijatelje, a u drugoj vino za prijatelje. Na kraju ćemo prošetati elegantnim Trgom slobode i Rustaveli avenijom do zgrade Akademije znanosti. Slobodno poslijepodne i prilika za upoznati se, s nekim od mnogobrojnih barova i restorana ili iznajmiti privatno tursko kupatilo i uživati u čarima tople kupke. Noćenje.

3. dan: Tbilisi

Slobodno vrijeme za istraživanje grada ili Vam predlažemo fakultativni obilazak gradova Gori i Vardzia, toplice Borjomi, povijesnog kompleksa Rabati i tvrđave Khertvisi. Najprije odlazimo u grad Gori, mjesto Staljinovog rođenja. Posjećujemo Staljinovu rodnu kuću, lokomotivu u kojoj je putovao i muzej. U muzeju se čuvaju Staljinovi osobni predmeti, fotografije, novinski članci i predstavljaju faze života i rada ovog kontroverznog sovjetskog lidera. Nastavljamo put ka čuvenim Borjomi toplicama u kojoj se flašira jedna od najpoznatijih mineralnih voda na svijetu pod istim imenom. Nastavak puta do grada Ahalcihe i obilazak impresivne tvrđave i povijesnog kompleksa Rabati. Srednjovjekovni grad je u potpunosti rekonstruiran i predstavlja jedan od najvećih projekata takve vrste u Gruziji. Jedinstven je po tome što se u njemu nalaze džamija, pravoslavna crkva i sinagoga, te je svojevrsni simbol vjerske tolerancije. Prošećite kroz citadelu, drevnu palaču, stare kupaonice, popnite se na neku od mnogobrojnih kula kuda su šetali stražari i uživajte u spektakularnom pogledu na okolinu. Zatim obilazimo Khertvisi tvrđavu, jednu od najbolje očuvanih u zemlji i naposljetku idemo do impresivnog grada u stijenama, Vardzia. Ovaj impresivni grad u stijeni gradio je kralj Đuro III u XII stoljeću i mogao je prihvatiti oko 50.000 ljudi. Imao je konake, blagovaone, ambare, knjižnice, vinske podrume, crkvu. Grad je potpuno opustošio u XVI stoljeću, pod najezdom Perzijaca. Slobodno vrijeme do polaska za Tbilisi. Dolazak u smještaj. Noćenje.

4. dan: Tbilisi

Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak za Kazbegi. Krećemo u ranim jutarnjim satima i prolazimo nestvarno zelenim i snježnim predjelima Kavkaskog planinskog lanca. Pravimo pauzu za fotografiranje i kupovinu gruzijskih rukotvorina. Odlazimo do gradića Stepantsminda, centra regije, poznatog i kao Kazbegi. Prema legendama, titan Prometej je okovan baš ovdje, kažnjen zato što je naučio ljude paliti vatru. Usput ćemo proći i pored najpoznatijeg skijališta u regiji Gudauri, koje postaje sve popularnije među iskusnim skijašima. Na kraju dana obilazimo impresivni Gergeti i crkvu svetog Trojstva, smještenu na preko 2.000 metara. Odavde se pruža spektakularan pogled na snježni planinski masiv Kavkaza. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan: Tbilisi

Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak do nekadašnje gruzijske prijestolnice. Mtskheta je stara gruzijska prijestolnica, mjesto prihvaćanja kršćanstva i sjedište gruzijske pravoslavne crkve. Obilazimo crkvu koja je grobno mjesto prvog kršćanskog kralja Gruzije i mjesto gdje se vjeruje da je zakopana Isusova odora. Saznajemo o povijesti ove drevne zemlje i značaju kršćanstva na ovim prostorima. Penjemo se do Jvari manastira, odakle se pruža pogled na grad i ušće dviju rijeka. Slijedi vožnja kroz pustinjske i polupustinjske predjele ka Azerbejdžanu i posjeta manastiru David Gareja koji se nalazi blizu same granice, daleko od civilizacije, isklesan u stijeni u VI stoljeću. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: Tbilisi – Erevan

Pakiramo stvari i napuštamo hotel u ranim jutarnjim satima. Nakon sat vremena vožnje dolazimo na granični prijelaz, napuštamo Gruziju i nastavljamo putovanje kroz Armeniju. Na putu ka Erevanu obilazimo oblast Dilijan, koju zbog svoje prirodne ljepote nazivaju mala Švicarska. Put nas dalje vodi ka jezeru Sevan, drugom najvišem jezeru na svijetu. Opuštamo se u prekrasnim pejzažima i plažama, usput obilazimo i najznačajnije crkve koje su građenje u vrijeme najranijih početaka kršćanstva. Naposljetku nastavljamo put ka prijestolnici Armenije, Erevanu. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Predlažemo zajednički odlazak do Kaskada i čašu vina u predivnom ambijentu kaskadnih fontana. Noćenje.

7. dan: Erevan

Slobodan dan ili fakultativni obilazak Erevana. U okolini Erevana nalaze se mnogobrojni povijesni spomenici, arheološka nalazišta, crkve i manastiri. Upoznat ćemo prvo staru prijestolnicu i crkvu Presvete Bogorodice u Etchmiadzenu, podjednako važnu i katolicima i pravoslavcima. Zatim odlazimo do obližnjeg Zvartnotsa, nekada važne bazilike po čijem je uzoru građena i Aja Sofija. Na kratko se vraćamo do Erevana gdje obilazimo Muzej genocida i saznajemo najbolnije detalje iz ne tako davne prošlosti, iz mračnog vremena Otomanskog carstva. Poslijepodne provodimo u predivnim planinskim krajevima uživajući u pogledu na Ararat. Posjetit ćemo najstariji kršćanski manastir na svijetu Geghard koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine i hram Garni, jedan od najbolje očuvanih iz rimskog perioda. Uživat ćemo u večernjem osvjetljenju i imati priliku probati čuveni kruh Lavash. Povratak u hotel. Noćenje.

8.–9. dan: Erevan

Slobodno vrijeme u Erevanu ili dvodnevna tura dragulji Armenije. Polazak autobusa u ranim jutarnjim satima i vožnja ka granici s Turskom. Kratka foto pauza zbog spektakularnog pogleda na Ararat i manastir Khor Virap, nakon čega slijedi posjeta istoimenom kompleksu, mjestu slavne armenske prošlosti i neobičnim tamnicama. Nastavljamo put prema Areni – vinariji čuvenoj po svojim voćnim vinima. Imat ćete priliku okusiti vina od nara, marelice, trešnje ili neku od klasičnih sorti vina. Slijedi posjeta najstarijoj vinskoj pećini na svijetu u kojoj su pronađene i najstarije cipele. Odatle kreće put kroz nestvarne predjele i crveni kanjon ka manastiru Noravank iz XIII stoljeća. Otkrijte jedinstveni prikaz mističnog lika Boga i poslušajte mnoge tajne vezane za ovaj biser sakralne arhitekture. Na putu ka seocetu Tatev, gdje ćemo prenoćiti, pravimo pauzu za ručak. Nastavak puta. Smještamo se u sobe u kasnim poslijepodnevnim satima. Noćenje. U jutarnjim satima krećemo ka žičari, najdužoj na svijetu, kojom ćemo doći do najljepšeg i najmisterioznijeg manastira na Kavkazu, Tatev. Izgrađen na samoj litici, iznad kanjona, okružen planinskim pašnjacima i zelenilom, ovaj manastir nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uživamo u prizorima, pravimo fotografije za pamćenje, a zatim odlazimo po stvari i nastavljamo put ka Jermuk parku prirode gdje obilazimo vodopade. Nastavak puta ka Erevanu. Dolazak u smještaj u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme ili mogućnost organizirane fakultativne večere u čuvenoj taverni Erevan uz muzički program. Noćenje.

10. dan: Erevan – Tbilisi

Pakiramo stvari i napuštamo smještaj. Posljednji dan Vam ostavljamo priliku da se, nakon odjavljivanja iz smještaja, posvetite individualnim obilascima. Predlažemo Vam posjet Ararat tvornici čuvenog armenskog konjaka, izbor mnogih svjetskih vladara i lidera, ili čuvenom Nacionalnom muzeju Armenije koji čuva blago još iz prapovijesti. U večernjim satima polazak za Tbilisi. Noćna vožnja.

11. dan: Tbilisi – Beograd

Granične formalnosti i dolazak u zračnu luku u Tbilisiju. Let za Beograd s usputnim presjedanjem. Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima. Kraj putovanja. S osmjehom na licu planiramo novo Manga Trip putovanje.


SMJEŠTAJ :

TBILISI: Tbilisi hotel 3* – Nalazi se u centru grada. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četverokrevetne. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu. Gostima hotela dostupan je WiFi.

EREVAN: Erevan hotel 3*: Nalazi se u centru grada. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne i četverokrevetne. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu. Gostima hotela dostupan je WiFi.


MANGA PROMO

(Avio prijevoz  s pristojbama + smještaj + transferi + vodič) 


949€ (849€) 6.375kn -Promocija!

14.09. – 24.09.2019.
19.10. – 29.10.2019.

Za prijave i uplate predujma do 25.05. od min. 3.750kn cijena je 6.000kn
Za prijave i uplate u cijelosti do 25.05. cijena je 5.625kn

UVJETI I PRAVILA MANGA PROMOCIJE
 


Promocija Avantura & Putovanja
Povodom 13-og rođendana Manga Trip agencije.

Prijavite se za putovanje u našoj organizaciji i ostvarite nevjerojatne popuste i brojne pogodnosti.

Period promocije: od 01.05. do 25.05.2019.
Period putovanja: od 01.05. do 01.03.2020.


Zbog specifičnih uvjeta organizacije putovanja i komfora grupe,
broj putnika po terminu je ograničen

Kako biste osigurali Vaše mjesto u željenom terminu po promo uvjetima potrebno je:

– uplatiti predujam od min. 375kn za avio aranžmane i za daleka putovanja i time potvrditi prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mjesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu prije njene kupovine (nakon formiranja grupe), o čemu ćemo Vas pravovremeno obavijestiti;

– potpisati Ugovor o putovanju (možete ga potpisati i poslati putem e-maila), u roku od 48 sati;

– poslati fotografiju ili sken prve stranice putovnice putem e-maila ili osobno u našim prostorijama u roku od 48 sati.

(Napominjemo kako su neki termini skoro popunjeni te da zbog komfora naših putnika i organizacije na destinaciji, nismo u mogućnosti proširivati grupe)


Sve informacije o promociji možete dobiti u našoj poslovnici u Zagrebu:

Zagreb, KNEZA MISLAVA 3tel: +385 1 5807 190


Pozivamo Vas, priključite se Manga Trip avanturama i osvajanju svijeta!


Aranžman obuhvaća :
-Avio prijevoz na relaciji (Beograd – Tbilisi – Beograd) s uključenim svim pristojbama
-Sve transfere po programu putovanja
-5 noćenja u Tbilisiju u hotelu 3* (1/2, 1/3 ili 1/4 sobe s vlastitom kupaonicom)
-4 noćenja u Erevanu u hotelu 3* (1/2, 1/3 ili 1/4 sobe s vlastitom kupaonicom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodstvo puta/ predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvaća :
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Doplatu za prekoračenje kilaže prtljaga (cijena po kg ovisi od aviokompanije s kojom se leti)
-Međunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučujeFAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni dio plana i programa puta. Izvode se u suradnji s ino partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizirati fakultativne izlete i s manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cijene – cijene mogu biti više). Može doći do promjena u cijeni, satnici, organizaciji od strane ino partnera ili nekih nepredviđenih okolnosti na što organizator putovanja ne može utjecati, a samim tim nije odgovoran za promjene cijena.


Tbilisi razgled grada

Dan započinjemo pješačkom turom do najznačajnije gruzijske pravoslavne crkve Samebe, najveće crkve u regiji, čija je zlatna kupola vidljiva iz svih dijelova grada. Nastavljamo ka Gruzijskom parlamentu, Rajk parku i Mostu mira vrlo neobičnog izgleda i osvjetljenja. Žičarom se penjemo na tvrđavu Narikala čiji su temelji iz IV stoljeća, odakle se pruža veličanstven pogled na grad. Odlazimo do masivnog spomenika Majke Gruzije koja u jednoj ruci drži mač za neprijatelje, a u drugoj vino za prijatelje. Na kraju ćemo prošetati elegantnim Trgom slobode i Rustaveli avenijom do zgrade Akademije znanosti.


Gori i Vardzia, toplice Borjomi, povijesni kompleks Rabati i tvrđava Khertvisi

Najprije odlazimo u grad Gori, mjesto Staljinovog rođenja. Posjećujemo Staljinovu rodnu kuću, lokomotivu u kojoj je putovao i muzej. U muzeju se čuvaju Staljinovi osobni predmeti, fotografije, novinski članci i predstavljaju faze života i rada ovog kontroverznog sovjetskog lidera. Nastavljamo put ka čuvenim Borjomi toplicama u kojoj se flašira jedna od najpoznatijih mineralnih voda na svijetu pod istim imenom. Nastavak puta do grada Ahalcihe i obilazak impresivne tvrđave i povijesnog kompleksa Rabati. Srednjovjekovni grad je u potpunosti rekonstruiran i predstavlja jedan od najvećih projekata takve vrste u Gruziji. Jedinstven je po tome što se u njemu nalaze džamija, pravoslavna crkva i sinagoga, te je svojevrsni simbol vjerske tolerancije. Prošećite kroz citadelu, drevnu palaču, stare kupaonice, popnite se na neku od mnogobrojnih kula kuda su šetali stražari i uživajte u spektakularnom pogledu na okolinu. Zatim obilazimo Khertvisi tvrđavu, jednu od najbolje očuvanih u zemlji i naposljetku idemo do impresivnog grada u stijenama Vardzia. Ovaj impresivni grad u stijeni gradio je kralj Đuro III u XII stoljeću i mogao je prihvatiti oko 50.000 ljudi. Imao je konake, blagovaone, ambare, knjižnice, vinske podrume, crkvu. Grad je potpuno opustošio u XVI stoljeću pod najezdom Perzijaca. Slobodno vrijeme do polaska za Tbilisi. 


Kazbegi

Krećemo u ranim jutarnjim satima i prolazimo nestvarno zelenim i snježnim predjelima Kavkaskog planinskog lanca. Pravimo pauzu za fotografiranje i kupovinu gruzijskih rukotvorina. Odlazimo do gradića Stepantsminda, centra regije, poznatim i kao Kazbegi. Prema legendama, titan Prometej je okovan baš ovdje, kažnjen zato što je naučio ljude paliti vatru. Usput ćemo proći i pored najpoznatijeg skijališta u regiji Gudauri, koje postaje sve popularnije među iskusnim skijašima. Na kraju dana obilazimo impresivni Gergeti i crkvu svetog Trojstva, smještenu na preko 2.000 metara. Odavde se pruža spektakularan pogled na snježni planinski masiv Kavkaza.


Mtskheta

Mtskheta je stara gruzijska prijestolnica, mjesto prihvaćanja kršćanstva i sjedište gruzijske pravoslavne crkve. Obilazimo crkvu koja je grobno mjesto prvog kršćanskog kralja Gruzije i mjesto gdje se vjeruje da je zakopana Isusova odora. Saznajemo o povijesti ove drevne zemlje i značaju kršćanstva na ovim prostorima. Penjemo se do Jvari manastira odakle se pruža pogled na grad i ušće dviju rijeka. Slijedi vožnja kroz pustinjske i polupustinjske predjele ka Azerbejdžanu i posjeta manastiru David Gareja koji se nalazi blizu same granice, daleko od civilizacije, isklesan u stijeni u VI stoljeću.


Erevan razgled grada

U okolini Erevana nalaze se mnogobrojni povijesni spomenici, arheološka nalazišta, crkve i manastiri. Upoznat ćemo prvo staru prijestolnicu i crkvu Presvete Bogorodice u Etchmiadzenu podjednako važnu i katolicima i pravoslavcima. Zatim odlazimo do obližnjeg Zvartnotsa, nekada važne bazilike po čijem je uzoru građena i Aja Sofija. Na kratko se vraćamo do Erevana gdje obilazimo Muzej genocida i saznajemo najbolnije detalje iz ne tako davne prošlosti, iz mračnog vremena Otomanskog carstva. Poslijepodne provodimo u predivnim planinskim krajevima uživajući u pogledu na Ararat. Posjetit ćemo najstariji kršćanski samostan na svijetu Geghard koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine i hram Garni, jedan od najbolje očuvanih iz rimskog perioda. Uživat ćemo u večernjem osvjetljenju i imati priliku probati čuveni kruh Lavash.


Dragulji Armenije 2 dana

Polazak autobusa u ranim jutarnjim satima i vožnja ka granici s Turskom. Kratka foto pauza zbog spektakularnog pogleda na Ararat i manastir Khor Virap, nakon čega slijedi posjeta istoimenom kompleksu, mjestu slavne armenske prošlosti i neobičnim tamnicama. Nastavljamo put prema Areni – vinariji čuvenoj po svojim voćnim vinima. Imat ćete priliku okusiti vina od nara, marelice, trešnje ili neku od klasičnih sorti vina. Slijedi posjeta najstarijoj vinskoj pećini na svijetu u kojoj su pronađene i najstarije cipele. Odatle kreće put kroz nestvarne predjele i crveni kanjon ka manastiru Noravank iz XIII stoljeća. Otkrijte jedinstveni prikaz mističnog lika Boga i poslušajte mnoge tajne vezane za ovaj biser sakralne arhitekture. Na putu ka seocetu Tatev, gdje ćemo prenoćiti, pravimo pauzu za ručak. Nastavak puta. Smještamo se u sobe u kasnim poslijepodnevnim satima. Noćenje. U jutarnjim satima krećemo ka žičari, najdužoj na svijetu, kojom ćemo doći do najljepšeg i najmisterioznijeg manastira na Kavkazu, Tatev. Izgrađen na samoj litici, iznad kanjona, okružen planinskim pašnjacima i zelenilom, ovaj manastir nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uživamo u prizorima, pravimo fotografije za pamćenje, a zatim odlazimo po stvari i nastavljamo put ka Jermuk parku prirode, gdje obilazimo vodopade. Nastavak puta ka Erevanu. Dolazak u smještaj u poslijepodnevnim satima. 


PRIJAVI SE