Iran

Iran je zemlja plavih džamija, bazara, krivudavih ulica, drevnih zigurata, mauzoleja, palača, tepiha, snježnih planina, vrelih pustinja, ruševina… Odbacite sve predrasude i započnite Vašu avanturu u zemlji iz „Priča iz 1001 noći”. Otkrijete pravi Iran, koji će Vas inspirirati tako da sami ispričate još mnogo njih.

Iranci su izuzetno otvoreni, gostoljubivi i radoznali. Ako prošećete nekim bazarom ponudit će Vas šalicom čaja, na trgu će Vam spontano prići i započeti razgovor, a u hotelu će učiniti sve kako bi se osjećali kao u najraskošnijoj palači. Probajte preukusno vino čuvene sorte grožđa Širaz. Opijeni njegovim okusom, uputite se do bazara, prepunog trgovaca koji prodaju ljekovito bilje i začine. Svratite do skrivene čajdžinice, gdje zrak ispunjava energičan razgovor mještana i sladak miris nargila.

Iran je zemlja čarobnog sjaja, drevne arhitekture i orijentalnog gostoprimstva, bezvremena i očaravajuća.


Teheran, Širaz, Jazd i Isfahan

Teheran je smješten na obroncima veličanstvene planine Alborz čiji su vrhovi uvijek prekriveni snijegom. Na prvi pogled djeluje kao kaotičan grad prepun betonskih zgrada i ludog prometa, ali pred Vama je dinamična prijestolnica i najliberalniji iranski grad. Istraživanje ovog fascinantnog grada će Vas odvesti na put kroz njegovu prebogatu povijest. Od sjajne palače Golestan, preko Velikog Bazara, do kule Azadi. Tu su i brojni muzeji, skriveni vrtovi, moderni barovi i tradicionalne čajdžinice. Uputite se stazama u planine gdje ćete se opustiti i uživati u prelijepoj panorami ovog magičnog grada.

Širaz – Ovaj slavni grad predstavlja srce perzijske kulture više od 2.000 godina. Širaz, grad učenosti, poezije i vina, je stoljećima bio jedan od najznačajnijih gradova islamskog svijeta, a u 18. stoljeću i prijestolnica Perzije. U tom periodu su izgrađene neke od njegovih najljepših građevina. U Širazu ćete otkriti fantastične vrtove, izuzetne džamije, a atmosfera će Vas odvesti u davno prohujala vremena.

Jazd – Ovaj pustinjski grad je smješten u dolini i potpuno je okružen planinama. Kada se nađete na njegovim vijugavim uličicama, okruženi kućama od blata, osejtit ćete se kao da prolazite kroz stoljeća njegove povijesti. Lutajući gradom kroz labirint uskih prolaza nailazit ćete na tradicionalne čajdžinice i bit ćete očarani ornamentima od keramike koji ukrašavaju zidove starih građevina. Jazd je grad koji postoji više od 5.000 godina. Među njegovim interesantnim stanovnicima nalaze se i pripadnici drevne religije zoroastrijanstva, a možete posjetiti i njihov mistični hram u kojem gori vječni plamen.

Isfahan je grad zelenih bulevara, bujnih vrtova i monumentalnih građevina koji mu daju izgled neusporediv s bilo kojim drugim iranskim gradom. Njegove zanatlije i njihove radionice predstavljaju živi muzej tradicionalne kulture. Prošećite bazarima, preko živopisnih mostova i centralnog trga koji je zbog svoje kulturno-povijesne vrijednosti upisan na listu svjetske baštine UNESCO-a.