KINA + TIBET + NEPAL

20 dana / avio

17.04. 07.05.2020.

Spremite se za jedno veliko putovanje – jednim dijelom turističko, a drugim dijelom i duhovno. U kineskoj i istočnjačkoj kulturi, jedno od najpoznatijih i najvećih književnih djela je roman iz 16. stoljeća pod nazivom “Putovanje na zapad”, u kojem budistički redovnik Hsuan Tsang putuje na zapad prema centralnoj Aziji i Indiji, u potrazi za budističkim svetim skriptama i mudrošću. Mi u ovoj avanturi prvo letimo na krajnji istok, u današnju prijestolnicu Kine i otud započinjemo naše moderno putovanje na zapad. Kao jedna od najstarijih civilizacija na planetu, Kina nije imala ništa manji utjecaj na tijek povijesti i razvoj ljudskog roda kroz znanost, filozofiju ili umjetnost od Rima ili stare Grčke. Prvo ćemo upoznati kinesku kulturu i tradiciju kroz tekovine ove velike civilizacije –  veličanstveni Zabranjeni grad, Veliki zid i vojnici od terakote ispričat će nam svoju priču… Nakon toga idemo još dalje, u daleke visoravni Tibeta, gdje nas čeka nestvarno okruženje i jedan specifičan i spiritualan narod. Tibetanski budizam zagovara smirenost i svedenost, a neka posebna aura kao da vlada iznad ovog područja… Posjetit ćemo palaču Potala, budističke samostane i škole. Svatko će imati priliku pronaći svoj mir, svoj trenutak… Posljednji dio avanture vodi nas jugoistočno, preko Himalaje, u Nepal! Službeno najviša država na svijetu, Nepal je opće poznat kao “krov svijeta”. Sasvim opravdani nadimak za ovu himalajsku zemlju, gdje visoke, snijegom prekrivene planine, nestaju u oblacima. Nepal nudi mnogo više od planina. Kao mjesto rođenja Bude, Nepal je važno mjesto hodočašća za milijune budista koji dolaze s raznih strana svijeta. Kaotični i neodređeni Kathmandu će Vas iznenaditi s nečim opet drugačijim i sebi svojstvenim. Nepal ima preko 80 etničkih grupa, a njegovi stanovnici ne vole se povezivati ni s Hindusima ni s Tibetancima… Oni su posebni. U Pokhari nas čeka mir, zen i spokoj. Tko se bude odlučio za trekking, imat će priliku vidjeti nevjerojatnu prirodu i veličanstvenu Himalaju koja kao da je na dohvat ruke!

Vidimo se na putovanju koje ste dugo čekali!


 Plan i program puta:

1. dan: Beograd – Peking

Sastanak grupe u zračnoj luci Nikola Tesla u dogovoreno vrijeme (ako Vam više odgovara, postoji mogućnost polazaka iz drugih zračnih luka: Zagreb, Budimpešta…). Let do Pekinga s usputnim presjedanjem. Putovanje može početi!

2. dan: Peking

Slijećemo u Peking. Transfer do smještaja. Okrepljujemo se od puta i dolazimo u prvi kontakt s Kinom. Drugi svijet. Gužva na sve strane, nepoznati ljudi, mirisi, boje, način života. Slobodno poslijepodne i večer. Noćenje.

3. dan: Peking

Budimo se u prijestolnici Srednjeg kraljevstva odmorni, uzbuđeni zbog onoga što ćemo vidjeti i iskusiti u periodu pred nama. Avantura počinje! Doručkujemo i izlazimo na kaotične ulice Pekinga! U pratnji vodiča krećemo na fakultativnu pješačku turu najvećih znamenitosti: Trg Tiananmen – najveći trg na svijetu, Zabranjeni grad – mistična rezidencija kineskih careva skoro pet stotina godina, od dinastije Ming do posljednjeg kineskog cara iz dinastije Qing. Nastavljamo obilazak i posjećujemo park Beihai – nekadašnji imperijalni vrt, a danas prelijep javni park. Slobodna večer. Noćenje.

4. dan: Peking

Buđenje. Cjelodnevni fakultativni izlet – Kineski zid. Ne idemo na klasičan obilazak na mjesto pretrpano turistima već Vas vodimo u avanturu. Poludnevno pješačenje (trekking) Kineskim zidom. Obilazimo dionicu koja je najnovije rekonstruirana i uz pratnju vodiča pješačimo i uživamo u predjelima. Prelijep planinski krajolik i Zid koji je načeo zub vremena. Zamišljamo vojnike koji stražare i shvaćamo veličinu i grandioznost ove građevine. Povratak u Peking u večernjim satima. Noćenje.

5. dan: Peking – Xian

Buđenje. Spremamo stvari i napuštamo sobe. Transfer metroom do željezničkog kolodvora gdje hvatamo brzi vlak i nastavljamo naše putešestvije! Jurimo neočekivanom brzinom kroz ravnice sjeverne Kine… U poslijepodnevnim satima stižemo u Xian. Po dolasku transfer do smještaja. Slobodnu večer koristimo za šetnju uskim uličicama Muslimanske četvrti, poznate po gužvi, raznim specijalitetima ovog dijela Kine, kao i zanimljivim suvenirima. Ovdje se nalazi najveća muslimanska zajednica u Kini a ovaj kvart predstavlja posebnu atrakciju! Noćenje.

6. dan: Xian

Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak do najveće atrakcije ovog dijela Kine. Čeka nas Vojska ratnika od terakote koja čuva mauzolej Prvog kineskog cara! Kad su lokalni zemljoradnici 1974. godine otkrili prve figure, arheolozi nisu ni sanjali da se ispod zemlje nalazi čitava armija od preko 7.000 ratnika, konja, kočija… Svaka figura je unikatna, ne postoje dvije iste! Vraćamo se u Xian u poslijepodnevnim satima. Slobodno poslijepodne i večer.  Noćenje.

7. dan: Xian – Lhasa

Buđenje. U prijepodnevnim satima hvatamo vlak za Lhasu, najveći i glavni grad Tibeta. Čeka nas put od nekoliko tisuća  kilometara prugom koja predstavlja jedno od velikih inženjerskih dostignuća modernog vremena i koja će nas voditi preko planinskog prijevoja na više od 5.000 metara nadmorske visine… Nevjerojatni krajolik… Noćenje u vlaku u spavaćim kolima – kupei su četverokrevetni i moderni, s posteljinom.

8. dan: Lhasa

Stižemo u Lhasu u poslijepodnevnim satima. Transfer do smještaja i slobodno vrijeme. Bit će nam potreban taj dan kako bi se aklimatizirali na nadmorsku visinu i kako bi odmorni krenuli u obilaske sljedećeg dana. Noćenje.

9. dan: Lhasa

Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Obilazimo simbol Tibeta i nekadašnje sjedište Dalaj Lame –palaču Potala. Nakon toga posjećujemo centralno mjesto tibetanskog budizma – hram Jokhang gdje ćemo sresti redovnike i hodočasnike koji ovdje dolaze iz svih krajeva Tibeta, ali i raznih dijelova svijeta… Noćenje.

10. dan: Lhasa

Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet: Udaljavamo se iz Lhase i upućujemo se prvo u samostan Drak Yerpa – najveću školu tibetanskog budizma na svijetu, gdje ćemo sresti veliki broj redovnika koji ovdje započinju svoj spiritualni put. Poslijepodne posjećujemo samostan Sera, još jedno utjecajno religijsko mjesto, gdje ćemo prisustvovati debatama redovnika oko tumačenja različitih budističkih skripti i čak se uključiti u debatu uz pomoć našeg lokalnog vodiča! Slobodna večer. Noćenje.

11. dan: Lhasa

Dan rezerviran za individualno istraživanje glavnog grada ili se možemo uputiti na još jedno nestvarno mjesto – jezero Yamdrok (fakultativno, ovisi o vremenskim uvjetima). Nestvarna priroda i neopisivi mir Tibeta nas okružuju… Povratak u Lhasu. Noćenje.

12. dan: Lhasa – Kathmandu

Ujutro se budimo i napuštamo sobe. Transfer do zračne luke i let za Kathmandu – glavni grad Nepala. Letimo preko Himalaja… Čeka nas drugi svijet s druge strane… Potpuno novo okruženje, nova priroda, novi ljudi i kultura! Transfer do smještaja u Thamelu, turističkom dijelu glavnog grada. Noćenje.

13. dan: Kathmandu

Kathmandu se nalazi u dolini Kathmandu okruženoj Himalajom na sjeveru i visokim brdima s preostale tri strane svijeta. U njoj su ostaci još dvije prijestolnice srednjovjekovnih kraljevstava, mnogobrojni hinduistički hramovi, stare palače, budistički samostani i stupe… Većina ovih spomenika pod zaštitom je UNESCO-a. Slobodan dan ili fakultativni obilazak: Durbar square – centralni trg Kathmandua s mnogim hramovima i velikom palačom iz srednjeg vijeka usred gradske gužve, bez šminke, za prvo upoznavanje s duhom ovog grada. Ako budemo imali sreće, vidjet ćemo i živu boginju Kumari, djevojčicu koja se bira na svakih nekoliko godina kao otjelotvorenje boginje iz Hindu mitologije. Zatim obilazimo stupu Boudhanath, drugu najveću budističku stupu na svijetu i centar tibetanske zajednice Kathmandua. Nakon toga spuštamo se do svete rijeke Bagmati i posjećujemo Pashupatinath – najznačajniji hinduistički hram u Nepalu, gdje se na gatovima obavljaju ceremonijalne kremacije. Možda sretnemo i slikovite Sadhue, svete hindu ljude koji su se odlučili na asketski život radi vjere. Povratak u Thamel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

14. dan: Kathmandu – Pokhara

Buđenje, doručak i polazak za Pokharu. Dolazak u Pokharu, centar regije Kaski, u poslijepodnevnim satima. Pokhara je najpopularnija turistička destinacija u Nepalu. Nalazi se pored jezera Fewa u dolini između tri od deset najviših planinskih masiva na svijetu – Dhaulagiri, Annapurna i Manaslu. Grad je polazna točka planinara i jedan od najvećih svjetskih trekking centara. Po dolasku se smještamo i imamo slobodno poslijepodne i večer za prvo upoznavanje s Pokharom. Opuštena atmosfera i specifičan “šmek” ovog mjesta uzet će Vas pod svoje… Noćenje.

15. dan: Pokhara

Slobodan dan za odmor i “punjenje baterija” uz laganu šetnju pored jezera ili polazak na fakultativni trodnevni trekking (planinarenje) obroncima Himalaje. Ova mini-ekspedicija nije zahtjevna i potrebna je samo dobra volja i sposobnost za pješačenje od po nekoliko sati dnevno, kao i dobro opće zdravstveno stanje. Spavamo u planinarskim domovima, a svoje stvari nosimo u ruksacima sa sobom. Čeka nas fantastična priroda, upoznavanje s ostalim trekkerima koji dijele istu avanturu s nama, susreti s ljudima iz lokalnih sela i tradicionalnim načinom života, vidikovci s pogledom izbliza na Himalaju od kojeg zastaje dah… Ne propustite! Noćenje.

16. dan: Pokhara

Trekking prema programu ili slobodne aktivnosti u Pokhari. Grupa koja je ostala u Pokhari ima na raspolaganju fakultativne aktivnosti poput raftinga, paraglidinga, vožnje brodićem po jezeru, rentanje bicikla i vožnju oko jezera… Noćenje. 

17. dan: Pokhara

Povratak grupe s trekkinga tijekom dana. Fakultativno – poslijepodnevni obilazak pagode World Peace koja se nalazi na vidikovcu iznad jezera i grada, otkud se pruža fenomenalan pogled. Slobodna večer. Noćenje.

18. dan: Pokhara – Kathmandu

Buđenje. Fakultativno – ranojutarnji let ultralight avionom koji će Vas dovesti nadohvat ruke Himalaji i masivu Annapurna. Nezaboravno iskustvo koje ćete pamtiti! Pakiranje stvari i polazak za Kathmandu u prijepodnevnim satima. Stižemo u Kathmandu i smještamo se u poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme za finalni shopping po Thamelu – suveniri, kašmir, začini i nevjerojatan izbor dragog i poludragog kamenja… Noćenje.

19. dan: Kathmandu – Beograd

Buđenje i napuštanje soba. Slobodno vrijeme do leta za Beograd. Polazak prema zračnoj luci u dogovoreno vrijeme. Let za Beograd s presjedanjem.

20. dan: Beograd

Dolazak u Beograd. S osmijehom na licu planiramo sljedeće Manga Trip putovanje!


SMJEŠTAJ:

PEKING: Ming Courtyard Hotel 3* ili sl. – smješteni smo u užem centru grada, na pješačkoj udaljenosti od Trga Tiananmen. Smještaj je mali i udoban, uređen po modernim kineskim trendovima. Smješteni smo u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, svaka sa svojom kupaonicom i klimom. Besplatan WiFi.


XIAN: Jingjian Inn Xian Zhonglou hotel 3* ili sl. – smješteni smo u užem centru grada, nadomak starih zidina i hramova. Sobe su dvokrevetne, svaka sa svojom kupaonicom i klimom. Gostima smještaja dostupan je besplatan WiFi.


LHASA: Due West Hostel ili sl. – smješteni smo u guesthouse-u u užem centru grada u 1/2 sobama. Sobe su jednostavne i čiste. Svaka soba ima svoju kupaonicu.


KATHMANDU: Hotel Backyard 2* ili sl. – nalazi se u centru turističkog dijela Kathmandua (kvart Thamel). Sobe su jednostavne i čiste, dvokrevetne i trokrevetne, svaka s kupaonicom, toplom vodom, klimom i grijanjem. Hotel je idealno lociran za sve koji žele pješice istražiti Kathmandu.


POKHARA: Guesthouse Eleven Inn ili sl. – nalazi se u centru turističkog dijela Pokhare (pored samog jezera Fewa). Sobe su jednostavne dvokrevetne i trokrevetne, svaka s kupaonicom i ventilatorom.


MANGA PROMOCIJA

(Avio prijevoz s pristojbama + smještaj + transferi + vodič) 


19.500kn 18.000kn

Za prijave i uplate predujma do 07.12. od min. 3.750kn cijena je 17.625kn

UVJETI I PRAVILA MANGA PROMOCIJE
 


Zbog specifičnih uvjeta organizacije putovanja i komfora grupe,
broj putnika po terminu je ograničen

Kako biste osigurali Vaše mjesto u željenom terminu po promo uvjetima potrebno je:

– uplatiti predujam od min. 750kn za avio aranžmane i za daleka putovanja i time potvrditi prijavu za putovanje. Ostatak aranžmana možete plaćati u mjesečnim ratama i iznosima koji Vam odgovaraju, uz obaveznu uplatu iznosa za avio kartu prije njene kupovine (nakon formiranja grupe), o čemu ćemo Vas pravovremeno obavijestiti;

– potpisati Ugovor o putovanju (možete ga potpisati i poslati putem e-maila), u roku od 48 sati;

– poslati fotografiju ili sken prve stranice putovnice putem e-maila ili osobno u našim prostorijama u roku od 48 sati.

(Napominjemo kako su neki termini skoro popunjeni te da zbog komfora naših putnika i organizacije na destinaciji, nismo u mogućnosti proširivati grupe)


Sve informacije o promociji možete dobiti u našoj poslovnici u Zagrebu:

Zagreb, KNEZA MISLAVA 3tel: +385 1 5807 190


Pozivamo Vas, priključite se Manga Trip avanturama i osvajanju svijeta!


Aranžman obuhvaća:
-Avio prijevoz (Beograd – Peking, Kathmandu – Beograd) s uključenim svim pristojbama
-Prijevoz vlakom na navedenim relacijama
-Sve transfere po programu putovanja
-3 noćenja u Pekingu u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe s klimom)
-2 noćenja u Xianu u hotelu 3* (1/2 ili 1/3 sobe s klimom)
-4 noćenja u Lhasi u guesthouse-u (1/2 sobe s vlastitom kupaonicom)
-4 noćenja u Pokhari u guesthouse-u (1/2 sobe s vlastitom kupaonicom)
-3 noćenja u Katmanduu u guesthouse-u (1/2 sobe s vlastitom kupaonicom)
-Troškove organizacije putovanja
-Stručno vodstvo puta/ predstavnika agencije

Aranžman ne obuhvaća:
-Vizu za Kinu: više informacija pronađite ovdje. Dozvolu za ulazak na Tibet (oko 100 eur). Vizu za Nepal: 35 usd (podložno promjeni) – dobiva se na granici.
-Mogućnost nadoplate za jednokrevetnu sobu – na upit
-Individualne troškove
-Fakultativne izlete i obilaske
-Hranu
-Nadoplatu za prekoračenje kilaže prtljage (cijena po kg ovisi o avio kompaniji s kojom se leti)
-Međunarodno putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, koje se preporučujeFAKULTATIVNI IZLETI I OBILASCI – nisu obavezni niti su sastavni dio plana i programa puta. Izvode se u suradnji s ino partnerom, lokalnom agencijom. Za realizaciju je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizirati fakultativne izlete i s manjim brojem prijavljenih uz blagu korekciju cijene – cijene mogu biti više). Može doći do promjena u cijeni, satnici, organizaciji od strane ino partnera ili nekih nepredviđenih okolnosti na što organizator putovanja ne može utjecati, a samim tim nije odgovoran za promjene cijena.

Tiananmen trg – Zabranjeni grad – Beihai park – Kula bubnjeva i kula zvona 

Budimo se rano i krećemo u obilazak grada. Prvo posjećujemo Hram neba i kompleks koji ga okružuje. Ovaj simbol Pekinga građen je u isto vrijeme kad i Zabranjeni grad i bio je najznačajniji religiozni i ritualni objekt u dinastijama Ming i Qing. Nakon toga šetamo Trgom Tiananmen – najvećim trgom na svijetu i obilazimo Zabranjeni grad – mističnu rezidenciju kineskih careva skoro pet stotina godina, od dinastije Ming do posljednjeg kineskog cara iz dinastije Qing. Nastavljamo obilazak i posjećujemo park Beihai – nekadašnji imperijalni vrt, a danas prelijep javni park. 

Kineski zid 

Obilazimo dionicu koja je najsvježije rekonstruirana i uz pratnju vodiča pješačimo i uživamo u predjelima. Prelijep planinski krajolik i Zid koji je načeo zub vremena. Zamišljamo vojnike koji stražare i poimamo veličinu i grandioznost ove građevine. Oni najsmjeliji popet će se do kraja rekonstruirane dionice i vidjet će stari zid u svom izvornom obliku koji stoji od posljednje rekonstrukcije za vrijeme dinastije Ming prije više od 400 godina… Povratak u Peking u večernjim satima.

Armija ratnika od terakote

Armija koja čuva mauzolej Prvog kineskog cara dinastije Qing. Kad su lokalni zemljoradnici 1974. godine otkrili prve figure, arheolozi nisu ni sanjali da se ispod zemlje nalazi čitava armija od preko 7.000 ratnika, konja, kočija… Svaka figura je unikatna, ne postoje dvije iste, što je UNESCO prepoznao i zaštitio! Vraćamo se u Xian u poslijepodnevnim satima.

Palača Potala, hram Jokhang

Obilazimo simbol Tibeta i nekadašnje sjedište Dalaj Lame – palaču Potala. Nakon toga posjećujemo centralno mjesto tibetanskog budizma – hram Jokhang gdje ćemo sresti redovnike i hodočasnike koji ovamo dolaze iz svih krajeva Tibeta, ali i raznih dijelova svijeta.

Samostan Drak Yerpa i samostan Sera 

Udaljavamo se iz Lhase i upućujemo se prvo u samostan Drak Yerpa – najveću školu tibetanskog budizma na svijetu, gdje ćemo sresti veliki broj redovnika koji ovdje započinju svoj spiritualni put. Poslijepodne posjećujemo samostan Sera, još jedno utjecajno religiozno mjesto, gdje ćemo prisustvovati debatama monaha oko tumačenja različitih budističkih skripti, i čak se uključiti u debatu uz pomoć našeg lokalnog vodiča.

Jezero Yamdrok 

Kao planine, jezera se smatraju svetom prirodom Tibeta i naseljima zaštitničkih božanstava, i kao takva posjeduju posebne duhovne moći. Jezero Yamdrok je jedno od četiri posebno sveta jezera, mjestima hodočašća, svaki čovjek počevši od Dalaj Lame do običnih ljudi, bio je na hodočašću na ovom mjestu. Najveće je jezero u južnom Tibetu i legenda kaže da ako voda jezera presuši, Tibet više neće biti pogodan za naseljavanje i stanovanje. Priroda je nestvarna i u njoj ćete zasigurno uživati.

Durbar square, Pashupinat temple, Boudhanat stupa 

Palače iz srednjeg vijeka usred gradske gužve, najsvetiji hramovi glavnog grada Nepala su početak našeg obilaska. Nastavljamo k jednoj od najvećih stupa (pagoda) na svijetu, stupi Budanat, koja je ujedno i centar tibetanskog budizma i zajednice Tibetanaca u egzilu. Za kraj tu je Pashunpati, glavni hindu hram Nepala. Odmah pored, na svetoj rijeci Bagmati, nalaze se gatovi gdje se i danas po starom običaju održavaju ceremonijalne kremacije. U blizini ćemo sresti i sadhue, hindu askete koji su svoj život posvetili vjeri. Nevjerojatni i jedinstveni prizori…

Trodnevni trekking (planinarenje) obroncima Himalaja

Ono što su mnogi čekali. Ono po čemu je Nepal najpoznatiji, a to je nevjerojatna priroda. Spremamo ruksake i krećemo u lagani trodnevni trekking brdima koje okružuju veličanstvene Himalaje. Pješačimo netaknutom prirodom, prolazimo kroz lokalna seoca i upoznajemo se sa životom lokalnih naroda Nepala koji žive daleko od modernog svijeta, a sve vrijeme nas nadgledaju moćni vrhovi najviših planina na svijetu. Spavamo u planinarskim domovima/ guesthouse-ima, družimo se s putnicima iz cijelog svijeta… Punimo baterije, odmaramo duh i tijelo iako se umaramo… Uključeno: profesionalni planinarski vodič sa znanjem engleskog jezika, 2 noćenja u planinarskim domovima ili guesthouse-ima sa zajedničkom kupaonicom, svi obroci, pratnja predstavnika agencije Manga Trip. Nije uključeno: individualni troškovi, napojnice za vodiča.

Obilazak World Peace pagode

Lagani trekking opustit će Vas spiritualno a s mjesta na brdu gdje se pagoda nalazi, pruža se sjajan pogled na Pokharu i okolni pejzaž. Slika koju ćete dugo pamtiti!

PRIJAVI SE