PHUKET

Phuket –  živopisan i kozmopolitski, kao stvoren je za prave hedoniste, predstavlja jednu od najpoznatijih svjetskih destinacija. Jedna od prednosti Phuketa je ta što ovaj otok nikada ne spava i što Vam ni u jednom trenutku neće biti dosadno. Mi Vam predlažemo da s nama uživate u plažama i aktivnostima koje će Vam odmor učiniti savršenim. Prvi prijedlog je Phang Nga Bay koji se nalazi na sjeveroistoku otoka. Dan proveden tamo bit će Vam jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Litice i vertikalne stijene u smaragdnom moru oduzet će Vam dah i definitivno Vas natjerati na razmišljanje. James Bond otoci i Koh Panyee su najpoznatije točke ovog zaljeva. Obavezna je fakultativna posjeta starom gradu Phuket gdje možete uživati u mješavini kineske i kolonijalne arhitekture prošarane zanimljivim funky trgovinama i restoranima tradicionalne i internacionalne kuhinje. U starom gradu Phuket očekujte neočekivano i obavezno ponesite kameru.

Noćni život na Bangla roadu je nešto što nikako ne smijete propustiti kad ste na Phuketu. Egzotične djevojke i mnoštvo klubova i uličnih prodavača, dobivaju potpuno novo lice u večernjim satima. Najbolji provod na Phuketu upravo se odigrava ovdje. Sve što Vam je potrebno za Bangla road kako biste se dobro zabavili je osmijeh… i možete uploviti u uličnu feštu.

Phuket je idealan kao polazna točka ka Koh Phi Phi otoku gdje je sniman film The Beach. Nestvarni zaljev i tirkizna boja mora Maya Baya, ostavit će Vas bez teksta. Napravite fantastične fotografije ovog zaljeva kao uspomenu za cijeli život.

Na Phuketu postoji veliki broj vidikovca (View pointa) s kojih se kao na razglednici vide najljepše plaže. Nakon fotografiranja skupa se spuštamo do plaža i nastavljamo dan u ležernom stilu – sunčane naočale, kupaći, šareni kokteli…

Jednostavno, pripremite se na nevjerojatan doživljaj prirode, uživanje u  masažama i egzotičnim okusima, ali i za ozbiljan noćni provod!

TAJLAND

Tajland (Prathet Thai), u prijevodu Slobodna zemlja, smješten je na samo 15 stupnjeva sjeverno od ekvatora, u samom srcu jugoistočne Azije i zauzima veliki dio Indokine. Protežući se duž najvećeg dijela malajskog poluotoka, razdvaja Andamansko more od Tajlandskog zaljeva uz više prirodnih granica sa susjednim zemljama: planinski vijenac kao granica s Mjanmarom na zapadu, dugi tok rijeke Mekong razdvaja Tajland od Laosa na sjeveru i istoku, rijeka Mekong i planine Dongrak, granica su s Kambodžom na istoku, a na jugu izlazi na Tajlandski zaljev (dio Južnokineskog mora), i graniči se a Malezijom. Gledajući mapu, granice Tajlanda formiraju grub oblik glave slona: glavu i uši formiraju uglavnom bez izlaza na more a sjeverne, istočne provincije i surla protežu se niz Malajski poluotok. Zauzima površinu od 513.115 kvadratnih kilometara.

Kraljevina Tajland je ustavna monarhija kojom vlada kralj Maha Vajiralongkorn, poznatiji kao kralj Rama X iz dinastije s 250 godina dugom tradicijom. Kralj Rama X stupio je na prijestol 13. listopada 2016. Naslijedio je svog oca nakon smrti, kralja Bhumibol Adulyadej, poznatijeg kao Ramu IX. Rama IX je vladar s najdužim stažom na svijetu čiju je 70. godišnjicu naslijeđenog prijestola Tajland proslavio 9. lipnja 2016. godine, čime prednjači u odnosu na sve svjetske monarhe, ali i na izabrane predsjednike država. Imovina kraljevske obitelji je procijenjena na oko 35 milijardi američkih dolara, što bode oči mnogima u svijetu, ali ne i njegovim sunarodnicima koji ga vide kao najzaslužniju osobu za prosperitet Tajlanda. Izuzetna privrženost kralju rezultat je 800 godina duge tradicije kraljevstva, ali i u tome što zemlja nikada nije bila kolonizirana, što pripisuju mudrosti vladara. Tajlandski narod smatra trenutnog kralja za snažnu figuru za stabilnost u zemlji. Tijekom svoje vladavine, intervenirao je u mnogim političkim krizama, vojnim državnim udarima i političkim nemirima, uz umirujući utjecaj i uz aludiranje na poštovanje tradicije. Kraljevska obitelj na Tajlandu je izuzetno cijenjena a svi njeni članovi su aktivni u humanitarnom radu i pomaganju siromašnim ljudima u zemlji. Oni nisu samo figure već su istinski uključeni u aktivnosti dobrotvornih organizacija. Svjesni problema naroda, često izlaze pozdraviti ljude i sagledati život stanovnika svoje kraljevine. Kralj Rama IX smatra se božanstvom, a javna kritika ili uvreda kraljevske obitelji krivičnim dijelom. Spominjanje kraljevog imena uzalud doživljaju kao bogohuljenje, zbog kojeg se kažnjava zatvorskom kaznom od 3 do 15 godina.

Postoji 5 regija na Tajlandu- sjeverna, sjeveroistočna, istočna, centralna i južna, koje su podijeljene na 75+1 provinciju, zemljopisno odvojene jedna od druge uz mnoge kulturne, povijesne i prirodne atrakcije. Sjeverna strana puna je divljeg svijeta i egzotičnih planinskih plemena, centralna provincija predstavlja zdjelu riže Azije, sjeveroistočni plato proteže se do rijeke Mekong i granice s Laosom a spektakularne plaže i otoci nalaze se na jugu.

Na Tajlandu živi gotovo 62 milijuna stanovnika, od čega je 80%  Tajlanđana a ostalo čine Kinezi, Malajci, Indijci i drugi.

Glavni grad Tajlanda je Bangkok sa 8.426 milijuna stanovnika.

Službeni jezik je Tai – 90.7%.

Pretežite djelatnosti su poljoprivreda s 38.2%, industrija s 13.6% i usluge sa 48.2%. Dobro razvijena infrastruktura, slobodna tržišna ekonomija, politika stimuliranja investicija i jaka izvozna industrija, stavljaju ekonomiju ove zemlje na 2. mjesto po veličini u jugoistočnoj Aziji. Tajland je najveći izvoznik riže na svijetu, a osim nje izvoze i poljoprivredne proizvode uključujući i ribu, tekstil, gumu, automobile, nakit, kompjutere i druge elektronske uređaje. Stopa nezaposlenosti manja od 1% predstavlja sedmu najnižu stopu na svijetu, a samo 10% stanovništva je ispod linije siromaštva. Turizam osigurava zemlji samo 7% BDP- a.

Na Tajlandu je klima tropska s tri godišnja doba: ljeto, koje traje od ožujka do svibnja, kišni period od lipnja do rujna i prohladni period od listopada do veljače. Prosječna godišnja temperatura na Tajlandu je 28 stupnjeva Celzija, varirajući u Bangkoku od 30 stupnjeva u travnju, do 25 stupnjeva u prosincu.

Tajland je 543 godine ispred Zapada, barem prema njihovom kalendaru koji kao početak modernog doba računa godinu rođenja Bude.

Povijest Tajlanda je duga i impresivna, a počinje još od neolitske civilizacije čija je naseobina danas pod zaštitom UNESCO-a, BAN CHIANG. Tijekom ranih stoljeća nove ere, plemena Moni, Kmeri i tajski narodi, etnička grupa koja se iz južne Kine doselila u Vijetnam i postepeno u Laos i sjeverni Tajland, osnovali su carstvo u granicama modernog Tajlanda. Budistička civilizacija u kojoj se govorilo jezikom Mona i koja je postojala u Dvaravati periodu, u prvom mileniju, ustupila je mjesto kmerskom carstvu Angkor na prelasku u drugi milenij. Tajski narodi postali su dominantna sila u regiji u 13. stoljeću, postepeno su stekli neovisnost od susjednih kraljevina. Tajlandska povijest traje tisućama godina, ali moderna povijest ove države počinje od osnivanja Kraljevine Sukhothai, prve domaće kraljevine koja se početkom 13. stoljeća osamostalila od Kmerskog carstva. Teravada budizam tada je proglašen državnom religijom, a potiče se i korištenje tajlandskog sustava pisanja koji je postao osnova modernog Tai jezika. Sukhothai period smatra se zlatnim periodom tajlandske politike, religije i kulture. To je država u zemlji izobilja, gdje ima dovoljno hrane za sve, kojom upravljaju pristupačni  i plemeniti kraljevi i koja je neosvojiva.

Od sredine 14. stoljeća na ovim prostorima dominiralo je Kraljevstvo Ayutthaya. Burmanske snage uspjele su 1767. godine za kratko osvojiti kraljevinu, ali nisu uspjele zadržati kontrolu duži vremenski period. Nakon što je porazio burmanske snage, Sijam je 1769. godine, ponovo ujedinio kralj Taksin, koji  je osnovao novu prijestolnicu, bližu moru. Ovim potezom olakšao je vanjsku trgovinu, osigurao nabavku oružja i učinio obranu i povlačenje lakšim, u slučaju burmanskog napada. Tong Duang, moćni general Taksinove vojske, inače plemenitog roda, nakon smrti kralja Taksina, postao je Rama I i preuzeo je prijestol 1782. godine kao prvi kralj iz dinastije Chakri. Njegov prvi potez nakon preuzimanja prijestola je bio preseljenje kraljevske prijestolnice preko Chao Phraya iz Thon Burija u Bangkok, izgradnja Grand Palace-a i ostalih kraljevskih palača. Tajland je jedina zemlja jugoistočne Azije koja službeno nikada nije bila pod kolonijalnom vlašću niti jedne strane sile. Mirna revolucija koja se dogodila 1932. godine, dovela je do uspostavljanja ustavne monarhije, u kojoj je premijer šef vlade, a kralj ima ulogu šefa države.  Sedam godina kasnije država mijenja ime i dotadašnji Sijam postaje Tajland.

Službena religija zemlje je teravada budizam koji predstavlja životnu filozofiju i prožima sve aspekte života na Tajlandu. Korijeni terevada budizma potječu sa Šri Lanke gdje je izvorno učenje kasnije iščezlo, a Tajlanđani smatraju da je učenje koje se propovijeda u njihovoj zemlji najbliže izvornom, za razliku od istočnog, čak i tibetanskog, koje se izmijenilo. Budina učenja su sa svetošću poštovana od strane 94% stanovnika. Na jugu, blizu granice s Malezijom, zastupljen je islam koji slijedi 5% stanovnika, a na krajnjem sjeveru u brdskim plemenima ima kršćanstva. Može se naći i animizam i neka stara vjerovanja.

Budizam je po svojoj prirodi milostiva i tolerantna religija i shodno tome, Tajlanđani veoma poštuju drugačija vjerska uvjerenja i vrlo su otvoreni za diskusiju o vjerskim uvjerenjima. Ne vjeruju u Boga ili neku vrstu višeg bića već u duhove i reinkarnaciju, u život kao krug smrti i ponovnog rađanja.

Budistički monasi uživaju bezgranično poštivanje. Pored propovijedanja Budine doktrine, monasi su i savjetnici onima koji im se obraćaju tražeći pomoć u razrješavanju svakodnevnih problema. Jedina imovina monaha je njihova mudrost, posuda za jelo koje primaju od vjernika, filter za vodu, monaška odjeća i igla za njeno održavanje. Najstrože je zabranjeno uzimati novac, sami uzgajaju hranu ili jedu ono što im stanovništvo pokloni, uglavnom vrlo malo hrane. Prisustvo žena u religijskom životu je djelomično ograničeno, dozvoljeno je moliti u svetištima, sudjelovati u obredima prinoseći cvijeće i mirisne štapiće na oltare svetišta, a iz poštovanja prema monasima nije im dozvoljeno dotaknuti ih ili pak osobno darivati, već poklone koje su im namijenili, ostavljaju na zemlji u njihovoj blizini.

Muškarci imaju pravo zamonašiti se već od svoje sedme godine. Većina mladih provede najmanje jedan kišni period u manastirima kako bi ušli u red odraslih. Odrasli povremeno dolaze u manastire gdje borave određeno vrijeme živeći uz monahe. Svi monasi su jednaki i međusobno se uzdižu dobrotom i brigom o drugima te nije svejedno, da li ste monah jedan dan ili deset godina. Hramovi (Wats) se nalaze na svakom koraku, a ljudi odlaze kada osjete potrebu, bez posebnih dana ili određenih datuma. Riječ je o potpunoj demokratizaciji religije gdje ne postoji vlast jednog čovjeka. U budističkom hramu može se pronaći i Kuran Kerim i kršćansko Sveto pismo. U sklopu nekih hramova postoje otvorene knjižnice iz kojih se uz dozvolu monaha, može zauvijek uzeti bilo koji naslov i ostaviti vlastiti Prije ulaska u hramove, obavezno je izuvanje. Skulpture Sidarte su odličje njihove religije i samo ih u jednom hramu ima nekoliko stotina, čak i tisuće.

Za posjetu religijskim mjestima i svetištima se preporučuje pristojna odjeća koja pokriva veći dio tijela. Poželjno je izbjeći oblačenje šorceva, otvorene obuće, dekoltirane i odjeće bez rukava.

Posjetitelji mogu naučiti osnove meditacije, jedne od primarnih praksi u budizmu u velikom broju hramova širom Kraljevstva.

Tai ljudi su prijateljski nastrojeni i tolerantni. Znaju da mnogi stranci ne poznaju njihove običaje i društvena pravila. Lako će oprostiti ili ignorirati većinu prijestupa, ali svaki posjetitelj i žitelj Tajlanda mora poštivati njihovu religiju i kraljevsku obitelj.

Tradicionalni oblik Tai pozdravljanja je wai. Pritisnute obje ruke ispred lica u molitvi ili kao gest. Što više podignute ruke, veće poštovanje se iskazuje. Wai se obično obavlja između jednakih ili mlađih prema starijim licima. Ako idete u restoran, možete biti pozdravljeni waijem na ulazu i izlazu. Nije neophodno vratiti gest, mada se njime ukazuje poštivanje domaćinima. Turist je kupac i stoga “viša” osoba u ovoj situaciji. Tajlanđani su potpuno svjesni da wai nije zapadni običaj i ne vrijeđa ih ne uzvraćanje pozdrava.

U Tajlandu kao i mnogim drugim azijskim zemljama, koncept „obraza“ je važan. Tajlanđanima je važno održati svoje dostojanstvo i ugled te zaštititi druge od gubitka njihovih. Trude se ne ponižavati niti omalovažavati druge ljude. „Obraz“ također znači priznavanje osobne greške ili neuspjeha i ako to nije lako za Tajce, jer ako Tajlanđanin nije uspio pružiti uslugu koju je obećao, obično će izgovori biti okolnosti koji su van njegove kontrole. Trebalo bi pokušati obuzdati svoj temperament i bijes bez obzira na situaciju.

Sanuk predstavlja tajlandski koncept koji podrazumijeva da se sve u životu radi sa zadovoljstvom.

Sawadee je univerzalni pozdrav dobrodošlice na Tajlandu.

Glavu smatraju najspiritualnijim dijelom tijela a noge najprljavijim. Mnogo vodiča je veoma strogo u vezi instrukcija da se nitko ne dira po glavi. U biti, Tajlanđani pomaze djecu po glavi s vremena na vrijeme. To je univerzalan čin i nitko se zbog toga neće uvrijediti. Međutim, neprimjereno je činiti isto s odraslima. Upiranje stopalima u ljude ili objekte poštovanja, kao što su slike Bude u hramu ili slike kralja i članove kraljevske obitelji, smatra se neprikladnim. Bez obzira na to koliko je rijetka situacija, ne koristite noge za ukazati ili bockati ljude. Prikladno je držati noge na podu. Ako se sjedi na podu, onda je prikladno prekrižiti noge ili ih saviti iza.

Hodanje u javnosti bez košulje nije običaj na Tajlandu. Ne nositi majicu na plaži ili bazenu je u redu, ali dalje od ovih lokacija, poželjno je nošenje majice ili košulje. Tajlanđani su tolerantni prema zapadnjacima koji ignoriraju ovaj običaj, ali bolji dojam je ako se to poštiva. Nije uobičajeno da se žene sunčaju u toplesu. Na nekim privatnim bazenima može biti u redu. Na većini plaža nije prihvatljivo (u stvari je ilegalno), i ako neki turisti to i dalje rade. Opet, Tajlanđani će biti tolerantni i dobro se našaliti ali im se svakako ne sviđa.

Na Tajlandu je običaj izuvanje obuće prije ulaska u kuću, neke trgovine i uredi, najveći broj restorana i uslužnih objekata. Ako postoji kolekcija cipela na ulazu onda bi vjerojatno trebalo izuti svoje cipele prije ulaska.

Uobičajeni naziv za “gospodin” ili “gospođa” na tajlandskom jeziku je Khun.

Hrana je važan dio tajlandske kulture. Tai ljudi vole hranu i to je jedna od centralnih točaka njihovog života. Tajlandska hrana je nevjerojatno raznovrsna, čitave knjige su napisane na temu koja je još uvijek samo započeta.

Tajlandsko kuhanje se bazira na fuziji jakih okusa. Pet okusa tai kuhanja su ljuto (PET), kiselo (BRIO), slano (KEM), slatko (VAAN) i gorko (KOM). Ovi okusi se kombiniraju kako bi se proizvela jela nevjerojatnog intenziteta, koja snažno utječu na čulo okusa. Tai jela su uglavnom jela s rižom ili rezancima kako bi se ublažio intenzitet okusa.

Jačina pet okusa može se mijenjati tako da odgovaraju ukusu potrošača. Svježi sastojci su suštinski dio tajlandske kuhinje. Ima veoma malo prerađenih proizvoda u tajlandskim jelima a zahvaljujući začinima koji se koriste u pripremi jela, naročito ljuta paprika, đumbir i zeleni limun, tajlandska hrana je vrlo zdrava. Kažu da tajlandska jela oslobađaju dišne puteve i stimuliraju aktivnost digestivnih organa.

Sa sigurnošću se može tvrditi da je Tajland domovina egzotičnog voća. Uzgajano s mnogo pažnje, čak slavljeno u okviru pojedinih fascinantnih tajlandskih praznika, voće je ponos Tajlanđana. Na svakom uglu mogu se naći tezge prepune voća fascinantnih boja, mirisa i okusa. Pored “banana-nardži”, mandarina, uobičajenih banana, ananasa, manga, papaje i kokosovih oraha, mogu se pronaći i mnoge druge vrsta egzotičnog voća koje rijetko stiže na europske tržnice, kao što je durijan, iznimno hranljivo voće izuzetno jakog okusa i najblaže rečeno neprijatnog mirisa, čije se unošenje u gradski prijevoz i zatvorene prostorije nerijetko zabranjuje i natpisima. Tezge na kojima se mogu kupiti svježi voćni shake-ovi, na svakom su koraku i pravo su osvježenje na vrelom asfaltu ove tropske zemlje.

Neizostavno je probati i nacionalno Chang pivo.

Mnogo restorana u turističkim centrima nude kompromisnu verziju tai hrane. Ublaže začinjenost i intenzivne arome a zatim služe hranu u zapadnim manirama što je samo blagi uvod u tai hranu, ali autentično iskustvo tai hrane može se steći u lokalnim restoranima ili u nekoj boljoj školi kuhanja koja otkriva egzotičnu mješavinu začina koje jelu daju tai notu i načine pripremanja autentičnih tajlandskih obroka.

Tajlanđani jedu hranu vilicom (lijevom rukom) i žlicom (desnom rukom). Koriste vilicu kako bi stavili hranu na žlicu i žlica ide u usta. Meso u tajlandskim jelima se siječe na komade veličine usta, tako da nož nije potreban. Koriste štapiće za neke jela, kao što su juha s rezancima.

Tajlandski restorani ne brinu previše oko koncepta startera ili priloga, već služe hranu kako je spreme, jela koja pripreme brže stižu prva, nebitno kojim redom i da li su svi gosti za istim stolom, istovremeno posluženi.

Kada Tajlanđani naručuju hranu često će odrediti koliko ljuto, kiselo, slatko, itd., žele da im jelo bude pripremljeno. Briga za mnoge zapadnjake je da jelo ne bude previše začinjeno. Kako bi se naglasilo da jelo ne bude previše začinjeno dovoljno je reći „mai ow pet“ (ne želim začinjeno), zatražiti pomalo ljuto jelo može se rečenicom „may ow pet maak“ (ne želim previše ljuto), kako bi se naručilo ekstra ljuto, potrebno je reći „ow pet pet“ (želim veoma ljuto), ali vrijedi razmisliti prije nego što se naruči ekstra ljuto jelo jer taj intenzitet ljutog, prži nepca i postoji velika vjerojatnost da se obrok neće moći pojesti! S Tajcima se može sporazumijevati i na engleskom, uglavnom razumiju instrukcije o željenim ili neželjenim okusima.

Slonovi su važan dio kulture i načina života Tajlanda. Tradicionalni su simbol kraljevske snage, esencijalni dio budističke umjetnosti i arhitekture, i duhovni mentor ljudima u svim životnim putevima, pa su svoje mjesto našli i na kraljevskoj zastavi. Vrlo inteligentni, imaju nevjerojatan osjećaj za ritam, a ni vlastita masa im ne smeta kako bi se često njihali uz taktove muzike, stoga su glavni zabavljači na brojnim festivalima. Ovo nije njihov jedini talent. Slonovi na Tajlandu igraju redovito nogometne utakmice. Nevjerojatno je gledati životinje teške pet tona kako trče i šutiraju ogromnu loptu. Istina je da slonovima upravljaju ljudi, ali oni stariji slonovi, koji dugi niz godina igraju nogomet, znaju svaki gol proslaviti na sebi svojstven način.

Koliko su cijenjeni na Tajlandu govori i praznik koji se proslavlja njima u čast. To je Nacionalni dan slonova koji se svake godine održava na ulicama Chang Maija, kada se priređuje velika gozba za sve slonove, koji nakon toga defiliraju gradom. Ljudi se prema njima odnose kao prema bogovima i kraljevima.

Na rijeci Chao Praya sja zlatnim sjajem politička, ekonomska, kulturna, kulinarska i duhovna prijestolnica Tajlanda, Bangkok, najkozmopolitskiji grad jugoistočne Azije. Bangkok je istovremeno i najveća tajlandska riznica, centar duhovnih i kulturnih vrijednosti, komercijalni, edukativni i diplomatski centar Kraljevstva. Grad je proglašen za prijestolnicu Tajlanda 1782. godine od strane prvog monarha iz dinastije Chakri, kralja Rame I. Smješten u srcu Tajlanda, ispresijecan kanalima i tokom kraljevske rijeke Chao Praya, Bangkok se lagodno širi po centralnoj ravnici. Šarmantna metropola, naizgled kaotična, okupana ljubaznošću i obaveznim smijehom s blizu 8,5 milijuna stanovnika (14,5 milijuna ljudi živi u širem krugu Bangkoka). Gotovo svaki odmor na Tajlandu počinje posjetom Bangkoka, najpoznatije metropole regije. Čim se zakorači na ulice grada, ispunjene životom i tržnicama prepunim hrane i robe, osjeća se njegov duh i atmosfera, jer sva se događanja odigravaju upravo na ulici. Dok neizmjerna veličina grada i užurbane ulice mogu biti zastrašujuće u početku, oni koji su proveli izvjesno vrijeme u Bangkoku zaljubljeni su u bezbroj atrakcija koje nudi: od egzotičnih hramova, koji naglašavaju snažnu budističku povijest Tajlanda, do suvremenih tržnih centara, koji čine shopping sastavnim dijelom svakog posjeta Gradu anđela i impresivnog noćnog života. Mnogobrojne turiste koji doputuju u Bangkok preplavi veličina i broj atrakcija koje Bangkok ima u ponudi – od razgledanja grada, koji obuhvaća više od dva stoljeća razvoja, Grand Palace sa svojim sjajnim tornjevima, šareni, čipkasti objekti, zeleni i narančasti krovovi, muzeji, freske, mnogo zlata i sjaja – Orijent jednom riječju. U neposrednoj blizini nalaze se i najljepši hramovi Bangkoka, uključujući Temple of the Emerald Buddha (Wat Phra Kaew), Temple of Dawn (Wat Arun) – Hram zore, jedan od najljepših hramova Tajlanda, različit po dizajnu, ukrašen obojenim staklom i komadićima kineskog porculana s čijeg se vrha pruža nevjerojatan pogled na živopisnu rijeku Chao Praya i prelijepu okolinu; zatim Wat Pho s pozlaćenom statuom ležećeg Bude dužine 46 i visine 15 metara, koji je ujedno bio dom prve Thai škole masaže u kraljevstvu, kao i još 400 drugih manjih hramova. Impresivan je i Narodni muzej kraljevske obitelji, Vimanmek Mansion, biser tajlandske drvene arhitekture, s 15 muzeja izgrađenih od tikovine, čija je glavna zgrada najveća drvena građevina na svijetu, a park, palme, potoci i prelijepi travnjaci omogućavaju bijeg od gradske vreve. Khao San Road, najpoznatije je područje među backpackerima i mladim turistima sa svih strana svijeta. Pubovi, klubovi i drugi barovi, trgovine, ulične tezge prepune hrane, pića, garderoba, tatoo studija, upotpunjuju sliku i pružaju mnogo zabave.

Desna obala rijeke zrači tradicionalnim karakterom grada, a lijeva obala je moderna metropola: poslovne četvrti u kojima se nalaze sjedišta velikih tvrtki, shopping centri, hoteli i neboderi kao potpuna suprotnost čudesnim hramovima. Bangkok je gotovo nemoguće upoznati u cijelosti, a njegov kraj je teško sagledati čak i s 84. kata najviše zgrade – Baiyoke Sky. Vožnjom čamcem rijekom Chao Praya, uz zvuke autentične muzike, stiže se do čuvene plutajuće tržnice koja predstavlja jedinstveno i najposjećenije mjesto za kupovinu najraznovrsnije hrane. Prodaja se odvija dok čamci plove, prepuni najrazličitije hrane, što svakom turistu ostavlja snažan i nesvakidašnji dojam. I dok se čamac probija kroz gužvu, svojstvenu tržnici, gdje se najbolje i upoznaje mentalitet nacije, turist postaje dio atmosfere i autentičnog kolorita najneobičnije tržnice.

U Bangkoku, kao i svuda u Tajlandu, saloni za masažu su postali jedna vrsta nacionalnog simbola. Otići iz Tajlanda, a ne prepustiti se uživanju u čuvenoj tajlandskoj masaži, isto je kao ne probati pizzu ili espresso u Italiji. Tehniku tradicionalne masaže Bramani su stoljećima razvijali uspijevajući metodama koje danas smatraju klasičnim, odstraniti fizički umor akumuliran dugim meditacijama. Ako netko želi ući u tajne Thai masaže, može pohađati tečaj za početnike koji traje 2 tjedna i košta 120 dolara. U Bangkoku postoji preko 150 škola, a najpoznatija je svakako u svetištu Wat Pho. U specijaliziranim centrima, profesionalno obavljena masaža je prava blagodat. Cijena tretmana od 2 sata varira od 4 do 15 dolara.

Na vrhu krune Kraljevine Tajland, nalaze se mistične planine i provincija Chang Mai, boemski centar zemlje, smješten na rijeci Ping, u šumskom podnožju. Tajlandska ‘Ruža sjevera’ je prirodna i kulturna zemlja čuda s etničkom raznolikošću, uz mnoštvo atrakcija i s gostoprimljivim ljudima. Jedno je od nekoliko mjesta na Tajlandu gdje je moguće iskusiti i povijesnu i modernu Thai kulturu koje koegzistiraju rame uz rame. Grad karakteriziraju stoljećima stare pagode i hramovi koji su odmah pored modernih trgovina, butika i hotela.

Chang Mai u doslovnom prijevodu znači ‘Novi grad’ i zadržao je ime usprkos tome što je proslavio 700.-tu godišnjicu 1996. godine. Kralj Meng Rai Veliki osnovao je grad kao prijestolnicu Lana Kraljevstva, 12. travnja, 1296. godine, otprilike u isto vrijeme kada je osnovano Sukhothai Kraljevstvo. Chang Mai nije samo postao glavni grad i kulturno jezgro Lana Kraljevstva, već i centar budizma sjevernog Tajlanda. Kralj Meng Rai bio je vrlo religiozan vođa, koji je osnovao mnoge gradske hramove važne i danas.

Intrigantne razlike kao što su etnička plemena, gomila rezervata slonova, škole kuhanja i masaža, razne zanatske radionice, kulturni performansi, kao i predjeli koji oduzimaju dah, čine Chang Mai jednom od najatraktivnijih turističkih lokacija Azije.

Stari grad je vitrina fascinantnog, domorodačkog i kulturnog identiteta sjevera, koji uključuje različite dijalekte, zanimljivu kuhinju, karakterističnu arhitekturu, tradicionalne vrijednosti, vesele festivale, brojne radionice ručnih radova, sjevernjački stil masaža i klasičnih plesova, ali je i blagoslovljen prirodnim resursima u koje spadaju planine, vodopadi i rijeke.

Prisustvo brojnih plemenskih sela u brdima pruža uvid u jedinstvenu kulturu i uvećava vrijednost Chang Maija. Zanimljive turističke atrakcije svakako su i splavarenje rijekom, jahanje slonova, trekking džunglom, golf, posjeta zanatskih radionica za proizvodnju svile.

Otoci na Tajlandu su među najposjećenijim na čitavom svijetu.

Napomena:

Zamjena novca vrši se kako u bankama tako i u mnogobrojnim mjenjačnicama u svim većim gradovima i turističkim centrima od 9 do 19h. Preporučuju su krupnije novčanice, 100 i 50 USD/EUR, jer je tečaj znatno povoljniji.

Sve poznatije kreditne kartice kao sto su American Express, Diners, MasterCard i Visa su prihvaćene u hotelima, restoranima i velikim robnim kućama. Travel čekovi mogu biti unovčeni u svim bankama kao i mjenjačnicama. Preporučljivi su čekovi u američkim dolarima, dok se za druge valu,te preporučuje zamjena u Bangkoku.

Tajland je +5h ispred Hrvatske. Kod nas se zimi pomjera sat dok to nije slučaj na Tajlandu, tako da je zimi Tajland na +6h sati.

Svi naši datumi putovanja prilagođeni su klimatskim uvjetima same destinacije.

Preporučuje se putnicima radi svoje sigurnosti, kao i eliminiranja rizika plaćanja visokih troškova liječenja u inozemstvu, osiguraju policu zdravstvenog osiguranja preko turističke agencije. Cjepiva nisu potrebna.

Voda je bakteriološki ispravna ali se preporučuje flaširana voda.