Sejšeli

Sejšeli su  otočna zemlja  u Indijskom oceanu, južno od ekvatora, s kolekcijom od 115 otoka, od kojih su 42 granitna otoka i 73 koraljna. Dijele se još i na unutarnja (uglavnom granitna i sjeverna koraljna) i vanjska (koraljna, južna) koju čine Amirantes,  Alfonsa grupa, Farkuar grupa i Aldabra grupa. Koraljni grebeni, poput smaragda, rasuti po oceanu njeguju morske formacije – najveće  žive organizme na zemlji, koji zahtijevaju visoku temperaturu vode kako bi opstali, zauzvrat darivajući tirkiznu magiju. Granitni otoci, uključujući Mahe i Praslin čine srce arhipelaga, zapravo su ostaci iščezlog superkontinenta Gondwana, bez koraljnog ili vulkanskog utjecaja, biserne su relikvije drevnih vremena.
Usprkos velikoj distanci, Sejšeli pripadaju afričkom kontinentu. Politički, Republika Sejšeli je podijeljena na 25 zasebnih upravnih okruga, od kojih se svi nalaze na unutarnjim otocima. Zemlja se odlikuje živopisnim plažama ekološke raznolikosti, gustim  tropskim šumama, opuštajućom tišinom i kristalnim plavetnilom oceana koje je okružuje, što sveukupno čini arhipelag izvanredno lijepim i iznova privlačnim. Nenaseljena sve do 18. stoljeća, zahvaljujući svojoj izoliranosti, mnoge vrste su jedino ovdje cvjetale, priroda je podarila jedinstven svijet flore i faune ovim otocima. Sejšeli su dom za dvije UNESCO svjetske baštine: Vallee de Mai na otoku Praslin, gdje raste rijetka Coco de Mer palma, i Aldabra, najveći koraljni otok. Na ovim rajskim otocima možete uživati kad god poželite, bez vremenskih ograničenja, topla tropska klima pobrinula se da cijele godine, dnevne  temperature budu  nešto manje od 30 stupnjeva.

Mahe

Bez obzira na krajnje odredište, čim sletite u najmanji glavni grad na svijetu, Viktoriju, shvatit ćete da svi putevi prvo vode u  Mahe, najveći i jedinstveni otok u arhipelagu, s drvenim kreolskim kućama, kolonijalnim zgradama francuskog i britanskog duha, malim  trgovinama, usamljenim plažama  i luksuznom vegetacijom  u srcu svega toga.
Originalni naziv otoka je “Ile d’Abondance” ili “Otok blagostanja”, koji to opravdava svojom izvanrednom ljepotom. Slikovite plaže s izoliranim uvalama čistog tirkiznog mora, svjetlucaju u pozadini granitnih kula, drevne stijene pretvorene u mekani, prah pijesak, pozivaju na apsolutno relaksiranje. Gusta šuma Morne Seychellois nacionalnog parka mami na pješačke rute, krivudavim putevima kroz planine, pod sjenom prirodnog baldahina, a sve začinjeno neobičnim biljkama kao što je Jellyfish Tree, tropskim palmama i egzotičnim voćem, mango, papaja, banana, čaj…
Najpoznatija plaža otoka je Beau Valon na sjeverozapadu, također je turistički centar, odiše duhom glavnog grada. Nudi brojne restorane, trgovine i ronilački centar. Svatko tko traži mir i tišinu, naći će ovdje atmosferu za potpunu kontemplaciju.

Praslin

Dva najveća otoka, Mahe i Praslin se lako kombiniraju kratkim letom ili sat vremena brodom. Ako se odlučite za brod, kako se budete približavali, ukazat će Vam se brdovita uzvisina, svjetlo zelene boje koje se uzdiže ka horizontu. Prolazeći pokraj južne obale otoka, doći ćete do širokog zaljeva, koji je  Lazare Picault otkrio 1744., i nazvao “Iles de Palmes “, nakon što je otkrio Coco de Mer palmu, jednu od najrjeđih i najneobičnijih biljaka na svijetu. Praslin je manji otok od Mahea, živi od poljoprivrede i ribarstva, rustičnije je i ima neke od najljepših plaža Sejšela, uključujući Anse Lazio. Fine pješčane plaže s kristalno čistim morem, guste džungle, palme, Takamaka drveće, vodopadi, bez gužve, priuštit će uživanje svakome tko traži  mir i prirodu. Otok je dom Vallee de Mai, prirodnom rezervatu i prvoklasnoj botaničkoj senzaciji.  Smaragdno zeleni komad raja  i jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje možete vidjeti rijetku Coco de Mer palmu u prirodnom okruženju, otkriti neuhvatljivog crnog papagaja. Praslin je okružen otocima kao što je Cousin, Curieuse i St. Pierre, koje  možete posjetiti tijekom jednodnevnog izleta, a Curieuse otok će Vas nagraditi s preko 300 džinovskih kornjača Aldabra koje lutaju slobodno.

La Digue

La Digue je na samo 15 minuta brodom od Praslina, dolaskom do slikovite luke otoka, čim stupite na tlo, možete osjetiti razliku, nerazvijenog i još uvijek potpuno neotkrivenog mjesta. Najbolji način ga istražiti je biciklom s obzirom na to da je veoma malo automobila na otoku, što i daje dodatni šarm prirodi i netaknutim pejzažima. Anse Source d’Argent plaža važi za najfotografiraniju na svijetu, zaljev zaklonjen ogromnim granitnim stijenama i plitko more, kristalno jasno, čini ovaj prizor izvanvremenskim. Istočna polovica La Digue s vrhom od 333 metara, NID d’aigle (Orlovo gnijezdo), je brdovita, dok sjeverozapad čine ravnice. Otok je okružen koraljnim grebenima i omogućava potpuni užitak u plivanju ili ronjenju u mnogim uvalama otoka. Glavni izvor prihoda donosi ribolov, poljoprivreda i turizam, ne postoje gradovi ili mjesta na otoku, mještani uglavnom idu pješice ili biciklom, dokazujući da se tradicionalni način života može savršeno uskladiti s modernim turizmom.